Ziua Eroilor, sărbătoarea națională a poporului român

Slujbele de pomenire a eroilor neamului românesc oficiate astăzi 28 mai, la sărbătoarea ”Înălțării Domnului” și Ziua Eroilor, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora vor fi organizate cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă.

 

Potrivit Patriarhiei Române, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul „Înălţării Domnului” a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Patriarhia reamintește că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei creștine, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Catedrala Națională din București este ridicată, de asemenea, în memoria eroilor, primul dintre cele două hramuri ale sale fiind „Înălțarea Domnului”.

Postări Similare

Comentarii 1

  1. votant says:

    udemereaua si pesedeaua cica ar pune ca de la anul poporul roman sa sarbatoreasca la rang de sarbatoare nationala si ziua de 15 martie ,ziua maghiarimii de pretutindeni. pt. cei care nu stiu ce suferinte au avut de tras romanii cu acele ocazii, sa puna mana pe istorie. pesedeaua oricum au fost repetenti la istorie si asa vor murii ca si bolsevicii fara frica de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii și Condițiile și Politica de Confidențialitate.

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
SmartProtection SmartProtection SmartProtection
RECLAMĂ