În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătorește în aceeași zi, pe data de 20 aprilie. În acest context, angajații din România vor beneficia de zile libere legal începând de vineri, 18 aprilie, până a doua zi de Paște, inclusiv luni, 21 aprilie. Elevii din România vor avea vacanță de primăvară timp de 10 zile în luna aprilie.
În anul 2025, angajații din România vor avea 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere de la stat vor fi în weekend.
Minivacanța de Paște 2025 pentru angajații din România De Paște, românii vor avea liber în ziua de vineri, 18 aprilie, când este Vinerea Mare, în zilele de weekend (19 aprilie, sâmbătă, și respectiv 20 aprilie, duminică, ziua Paștelui), dar și luni, 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște.
Mai exact, vor fi patru zile libere consecutiv, datorită weekend-ului. Minivacanța de Paște 2025 poate fi în perioada: vineri, 18 – luni, 21 aprilie 2025.
VACANȚA DE PAȘTE 2025 PENTRU ELEVI
După terminarea celui de-al patrulea modul de învățare din structura anului școlar în curs, elevii din România intră în vacanța de Paște.
Vacanța de primăvară are o durată de 10 zile pentru elevi și profesori. Va începe de vineri, 18 aprilie, și se va încheia duminică, 27 aprilie. De luni, 28 aprilie, începe ultimul modul al anului școlar în curs.
Modulul cinci de învățare începe de luni, 28 aprilie, și se încheie vineri, 20 iunie 2025.
După finalizarea ultimului modul de curs, începe vacanța de vară, care se va desfășura în perioada: 20 iunie – 7 septembrie.
Potrivit structurii anului școlar 2025-2026, elevii încep școala pe 8 septembrie 2025. Anul de curs va fi împărțit tot în cinci module de învățare, pentru majoritatea elevilor, dar și cinci perioade de vacanțe.
Doar elevii aflați în ani terminali, care au de susținut Evaluarea Națională, respectiv examenul de Bacalaureat 2025, vor încheia anul școlar mai devreme, mai exact:
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă – anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 5 iunie 2026;
Pentru clasa a VIII-a – anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 12 iunie 2026;
Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional – anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 26 iunie 2026;
Pentru clasele din învăţământul postliceal – durata cursurilor este cea stabilită prin planurile – cadru de învăţământ în vigoare.
Ce zile libere legal mai au românii în 2025 1 mai – Ziua Muncii (joi); 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică); 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni); 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri); 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică); 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni); 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi); 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri);
După Paște, urmează minivacanța de 1 Mai 2025 Guvernul României a stabilit ca ziua de vineri, 2 mai 2025, să fie zi liberă pentru angajații din sectorul public, făcând legătură cu 1 mai, zi liberă declarată prin lege, respectiv Ziua Muncii.
Potrivit Hotărârii Guvernului, ziua lucrătoare din data de 2 mai se va recupera de către personalul din instituțiile și autoritățile publice prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru până la data de 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.
Ziua liberă nu se aplică personalului încadrat în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.