Tradiţia vopsirii ouălor de Paşte este foarte veche şi are origini precreştine. Oul era considerat un simbol al vieţii, al echilibrului, al creaţiei şi al fecundităţii. Chinezii şi babilonienii vopseau ouă cu două mii de ani înainte de Hristos.
Vopsirea ouălelor de Paşte este răspândită în multe ţări creştine, inclusiv în Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina şi Macedonia.
Ouăle de Paşte simbolizează renaşterea, viaţa şi bucuria şi sunt decorate cu culori şi motive variate.
În tradiţia ortodoxă sârbă, ouăle se vopsesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, cu vopsele naturale sau artificiale.
Culoarea roşie este cea mai populară, reprezentând sângele lui Isus Hristos, dar se folosesc şi alte culori, cum ar fi albastru, verde sau galben.
Ouăle se decorează şi cu motive geometrice, florale sau religioase, folosind tehnici precum vopsirea cu ceară sau cu frunze de plante.
Sunt apoi binecuvântate la biserică şi se folosesc pentru jocul tradiţional al ciocnitului de ouă.
Câştigătorul este cel care are oul intact după ce a ciocnit şi a spart oul adversarului.
Ouăle de Paşte sunt şi un cadou simbolic pe care oamenii îl oferă rudelor şi prietenilor la Paşte.
Ce semnificaţie au culorile?
Culorile la vopsirea ouălor de Paşte au diferite semnificaţii, în funcţie de tradiţia şi credinţa fiecăruia. În general, se consideră că:
Roşu – simbolizează sângele lui Iisus, focul, soarele, dragostea, viaţa şi bucuria de a trăi
Portocaliu: este culoarea soarelui şi a luminii, dar şi a bucuriei şi a veseliei. Simbolizează puterea lui Dumnezeu şi a dragostei sale pentru oameni
Galben – reprezintă lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea
Verde – exprimă reînnoirea şi forţa naturii, prospeţimea, rodnicia, speranţa
Albastru – înseamnă credinţă, cer, seninătate, vitalitate, sănătate
Violet: este culoarea postului şi a pocăinţei, dar şi a regalităţii şi a demnităţii. Simbolizează suferinţa lui Iisus înainte de răstignire şi speranţa învierii
Ouăle de Paşte pot fi vopsite cu vopsea din comerţ sau cu coloranţi naturali, cum ar fi sfecla roşie sau cojile de ceapă roşie. De asemenea, pot fi decorate cu frunzuliţe sau flori.