Papa Francisc urmează a ajuns în prima sa vizită oficială în Irak. De asemenea, această vizită va fi prima sa călătorie în străinătate, de la începutul pandemiei.
El va oficia o slujbă, la care sunt aşteptate să fie prezente mai mult de 10.000 de persoane. Un pelerinaj îndrăzneţ în locuri în care nu a mai ajuns niciun Papă sau o călătorie riscantă într-o ţară extrem de periculoasă, în mijlocul pandemiei?
Opiniile despre vizita istorică a Papei Francisc în Irak sunt diferite. Predecesorii săi şi-au dorit să o viziteze, dar nu au făcut-o. Comunitatea creştină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut de la 1.5 milioane înainte de invazia din 2003 la aproximativ 250.000 în prezent.
Papa va vizita şase oraşe şi va încerca să-i încurajeze pe creştinii persecutaţi şi va face apel la pace, în cadrul întâlnirilor cu oamenii politici şi cu liderii religioşi – relatează corespondentul BBC.
Papa Francisc: „În Irak voi fi pelerin al păcii, în căutarea fraternității!”
Sosesc printre voi ca pelerin al păcii pentru a repeta: „Voi toți sunteți frați”. Da, vin ca pelerin al păcii în căutarea unei fraternități animate de dorința de a ne ruga împreună și de a merge împreună cu frații și surorile altor tradiții religioase în semnul părintelui Avraam, care reunește musulmani, evrei și creștini într-o singură familie, a spus Papa Francisc, într-un mesaj video adresat poporului irakian, înainte de plecarea sa la Bagdad.
Vin ca un pelerin penitent pentru a-l implora pe Domnul să dea iertare și reconciliere, după ani de război și terorism, pentru a-i cere lui Dumnezeu mângâierea inimilor și vindecarea rănilor, a spus Papa Bergoglio, în mesajul adresat poporului irakian.
În mesajul său către poporul irakian, în ajunul plecării sale la Bagdad, Papa Bergoglio adresează creștinilor un gând special:
Ați mărturisit credința voastră în Iisus, în mijlocul unor încercări foarte dure, aștept cu nerăbdare să vă văd. Sunt onorat să întâlnesc o Biserică martirizată: vă mulțumesc pentru mărturia voastră! Fie ca martirii pe care i-ați cunoscut să ne ajute să perseverăm în puterea umilă a iubirii”. „Încă aveți în ochi imaginile caselor distruse și ale bisericilor profanate, iar, în inimă, rănile oamenilor dragi părăsiți și locuințele abandonate. Aș vrea să vă aduc mângâierea afectuoasă a întregii Biserici, care este aproape de voi și de Orientul Mijlociu chinuit și vă încurajează să mergeți mai departe. Nu trebuie să permitem să triumfe suferințele cumplite pe care le-ați trăit și care mă îndurerează atât de mult. Să nu ne dăm bătuți în fața răspândirii răului, a afirmat Papa Francisc.
Suveranul Pontif subliniază: Voi fi în sfârșit printre voi. Îmi doresc atât de mult să vă întâlnesc, să vă văd chipurile, să vă vizitez țara, vechi și extraordinar leagăn de civilizație.
Dragi frați și surori, m-am gândit atât de mult la voi, în ultimii ani, la voi, care ați suferit mult, dar nu v-ați dat bătuți. Pentru voi, creștini, musulmani; pentru voi, popoare, precum poporul Yazidi, care a suferit atât de mult, atât de mult; toți frații, toți. Acum vin în țara voastră binecuvântată și rănită ca un pelerin al speranței. De la voi, la Ninive a răsunat profeția Sfântului Ioan, care a împiedicat distrugerea și a adus o nouă speranță, speranța lui Dumnezeu. Să ne lăsăm contaminați de această speranță, care ne încurajează să reconstruim și să o luăm de la capăt şi, în aceste vremuri grele de pandemie, să ne ajutăm reciproc pentru a consolida fraternitatea, pentru a construi împreună un viitor al păcii, împreună, frați și surori din oricare tradiție religioasă. De la voi, în urmă cu milenii, Avraam și-a început călătoria. Astăzi depinde de noi să o continuăm, cu același spirit, mergând împreună pe cărările păcii!”, este mesajul video al Papei Francisc, în limba italiană, care este deschis prin salutul în arabă „assalam lakum!” (pace vouă, n.r.) și este încheiat de „shukran!” (mulțumesc, n.r.)