Viitorii profesori, obligati sa faca un an de stagiatură si sa dea examen de licențiere în profesie, anunță Sorin Cimpeanu
Viitorii profesori vor fi nevoiti să facă un an de stagiatură în școală , cu un profesor-mentor, înainte de a obține un post in învățământ , a spus ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu a declarat, in cadrul conferintei Institutului Aspen, că dupa absolvirea studiilor universitare cine vrea să devină profesor „nu mai intra direct la clasa”, ci face un an de stagiatura, urmând ca, la finalul anului de stagiatură , să dea un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor.
„Resursa umană este factorul determinat in școli: profesorul. Avem, un sistemul în care am regândit cariera didactică , după absolvirea studiilor universitare nu mai intri direct la clasă , faci un an de stagiatură . In acel an de stagiatură o să ai o normă de predare redusă la jumătate , spre exemplu, să beneficiezi de un mentor.
Ca să poti beneficia de un mentor, un profesor cu experiență, acel mentor trebuie să aibă si el la rândul lui norma de predare redusă , pentru a avea timp. Ce presteaza in plus, ca activitate de mentorat, să ii fie plătită , si asta necesită resurse. Deci toate măsurile necesită resurse financiare.
La finalul stagiaturii să dai un examen de licențiere pentru intrarea in corpul profesorilor. Sunt lucruri care, repet, conceptual sunt puse la punct si am mizat pe increderea dumneavoastră in momentul in care voi face publice proiectele de lege asa cum le-am gândit si asta se va întampla intr-o perioadă de peste câteva zile, cu siguranță , veti vedea traducerea juridică a concluziilor proiectului România educată . Dar finanțarea va rămâne un factor esențial „, a declarat Sorin Cimpeanu, in cadrul conferintei.
Structura examenului de Definitivat presupune doua etape
- etapa I – eliminatorie:
a) sustinerea a doua inspectii scolare de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional personal.
- etapa a II-a – finala: o proba scrisa.
In 2022, proba scrisa a examenului de Definitivat 2022 are loc pe 20 iulie. Nota de la proba scrisa are o pondere de 70% din nota finala obtinuta la Definitivat.
Definitivarea in invatamant poate fi obținută , in baza specialitatilor/programelor de studii inscrise pe diploma/diplomele de absolvire/ licenta/ master pe care candidatul le detine, la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învățământ, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in vigoare in anul scolar respectiv.
Nota minima de promovare a examenului de Definitivat este 8 (opt).
Calendar DEFINITIVAT 2022
1.10—7.10.2021 Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen judetene/Comisiei de examen a municipiului Bucuresti
16.09—14.10.2021 Inscrierea candidatilor la unitatile de invatamant
15.10—29.10.2021 Transmiterea dosarelor de inscriere la inspectoratul scolar, verificarea si avizarea acestora, conform graficului elaborat
si comunicat de fiecare inspectorat scolar / Instiintarea candidatilor cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de inscriere
pana la 3.06.2022 Efectuarea inspectiilor de specialitate
6.06—17.06.2022 Completarea dosarelor si validarea datelor de inscriere existente in aplicatia informatica specifica
20.07.2022 Sustinerea probei scrise
27.07.2022 Afisarea rezultatelor
27.07—28.07.2022 Inregistrarea contestatiilor
28.07—3.08.2022 Solutionarea contestatiilor
4.08.2022 Afisarea rezultatelor finale
4.08—9.08.2022 Transmiterea la Ministerul Educatiei a tabelelor nominale cu rezultatele candidatilor promovati
9.08—16.08.2022 Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educatiei
Titularizare in 2022 – Sfaturi pentru Nota 10
TITULARIZAREA pe postul de EDUCATOR
Ce trebuie sa stii ca sa treci cu brio TITULARIZAREA pe postul de EDUCATOR?
Atentie: doar 60% din candidati au reusit sa indeplineasca cerintele de titularizare pe post, probleme au creat:
subiectele de gramatica a limbii romane
redactarea eseurilor
pedagogia prescolara cu notiuni legate de predarea didactica, invatarea in gradinita, educabilitatea si factorii dezvoltarii copiilor etc.
metodica activitatilor instructiv-educative in gradinite
Pentru toate acestea, Kitul pentru Titularizare Educatori (doua lucrari) ofera solutii practice si punctuale cu ajutorul carora poti obtine punctaj maxim la examenul de tiltularizare.
sursa : portalînvățământ. ro