BBC a publicat un material cu titlul “Marea Neagra: Mai poate fi salvata cea mai poluata mare din Europa?”. De zeci de ani, Marea Neagra a fost tratata ca o groapa de gunoi industrial a Europei de Est – cu obiecte si chimicale atat de diverse incat parte din mare este considerata in integralitate moarta.
Ce s-a incercat pentru salvarea Marii Negre si este prea tarziu pentru a intoarce soarta Marii Negre?
Situata intre Europa si Asia si avand porturi maritime de o mare importanta strategica in 6 tari, Marea Neagra este, in realitate, la fel cum isi are si numele. Imbacsita cu deseuri de toate felurile, jurnalistii BBC au numit-o, recent, intr-un documentar, groapa de gunoi a Europei de Est. Si nu degeaba. Tarmurile – in special cele din Georgia, sunt pline de deseuri.
6 fluvii mari se varsa in Marea Neagra, iar dintre toate, Dunarea cu afluentii ei aduc cele mai multe deseuri – peste 4 tone zilnic. In principiu sunt plastice, care se descompun in bucati mici, ingerate de vietuitoarele marine. Numai anul trecut, ecologistii au strans de pe litoralul nostru 6000 de tone de plastic si mucuri de tigara.
Jurnalistul BBC Jonah Fisher a calatorit in regiune pentru a incerca sa vada ce sanse mai are marea cu care se invecineaza si Romania.