Viceprimarul municipiului Bistrița, CĂLIN STAN, aduce în atenția publicului larg următoarele aspecte importante, în ceea ce privește, programul pilot :
„O MASĂ CALDĂ”, ce vizează comunitatea de cetățeni de etnie romă din Valea Stegii
Clarificări esențiale cu privire la programul “O masă caldă pentru comunitatea situată pe str.Valea Stegii, în vederea reducerii fenomenului de cerșetorie pe raza municipiului Bistrița și luarea unor măsuri pentru prevenirea abandonului și combaterea absenteismului școlar al copiilor din această comunitate.
În urma unei serii de articole din presa locală și a reacțiilor unui mare număr de bistrițeni pe marginea acestui proiect, considerăm necesar să venim cu următoarele lămuriri:
Pe str. Valea Stegii, la aproximativ 8 km de Bistrița, s-a format o comunitate de persoane fără adăpost care provin din medii defavorizate.
Comunitatea numără aproximativ 50 de membri care fluctuează permanent, numărul exact putând fi determinat atâta timp cât vorbim de persoane fără documente legale, care vin și pleacă.
Această comunitate generează probleme pe care Direcția de Asistență Socială Bistrița și-a propus să le rezolve:
Persoanele respective practică cerșetoria pe raza municipiului, iar copiii nu figurează în nici o evidență, prin urmare nu frecventează nici o formă de școlarizare.
Deși părinții au obligația legală de a-și înscrie copiii în sistemul de învățământ, nu există pârghii legale de a-i pedepsi dacă nu o fac. Astfel, problema este pasată de la o instituție la alta, generând un lanț instituțional care nu rezolvă fondul problemei.
Primăria Municipiului Bistrița prin Direcția de Asistență Socială a demarat un program pilot, cu scopul de a rupe lanțul neputinței instituționale.
Chiar dacă programul se numește ,,O MASĂ CALDĂ ”, scopul programului este de a oferi posibilitatea acestor persoane să presteze muncă în folosul comunității, iar copiiilor, șansa de a frecventa o formă instituționalizată de învățământ obligatoriu.
Pentru a beneficia de măsurile programului, solicitanții își vor exprima acordul în cadrul formularului tip, aplicabil programului pilot „O masă caldă …” după care vor urma o serie de anchete sociale cu privire la situația familiilor și a numărului copiilor care necesită școlarizare.
În baza acestor anchete, se va întocmi lista cu elevii care vor beneficia de asigurarea unui mijloc de transport în comun până la Școala Generală nr.7, unde vor fi înscriși.
Copiii vor fi însoțiți de reprezentanți al Direcției de Asistență Socială Bistrița, desemnați în acest sens.
Totodată , părinții acestor copii pot beneficia de o masă caldă pe zi, având obligatia de a efectua lunar câte 5 zile de muncă în folosul comunității.
Masa caldă va fi pregătită la Cantina de Ajutor Social Bistrița, iar sumele necesare vor fi alocate din bugetul acesteia.
Programul a prevăzut un număr acoperitor de 60 de persoane, însă acesta va fi ajustat în final după numărul real al participanților.
Programul este unul pilot, scopul principal fiind salvarea copiiilor din această comunitate și integrarea lor în sistemul de învățământ.
De la adulți ne așteptăm la o schimbare a comportamentului pe principiul muncesti-primesti fiind obligați să muncească ca să primească masa caldă, iar pe viitor, la integrarea lor în câmpul muncii…
Nu dorim să cădem în capcana pasării de responsabilitate de la o instituiție la alta.
Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la sistemul de învățământ.
Foto din cadrul campaniei umanitare :
„DE PAȘTE REÎNVIEI SPERANȚA”
Text Crina Moldovan