Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a făcut în această dimineață prima doză a vaccinului COVID, în centrul de vaccinare amenajat în policlinica Spitalului Militar Central din București.
După ce a făcut vaccinul, Gheorghiță a stat, conform procedurilor 15 minute într-un salon, sub supravegherea cadrelor medicale, pentru a vedea dacă are reacții adverse la ser.
„Este un moment pe care l-am aşteptat de atâtea luni alături de colegii noştri din sistemul medical – apariţia unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate. Astăzi ştiinţa a triumfat, ştiinţa este alături de noi, ştiinţa este alături de oameni şi ne-a oferit printr-un efort fără precedent al tuturor cercetătorilor la cel mai înalt nivel apariţia într-un timp cât se poate de scurt a unui vaccin care îndeplineşte toate standardele de siguranţă şi de eficacitate”, a spus Gheorghiță, după ce s-a vaccinat.
„Ne preocupă în mod deosebit asigurarea unui mediu favorabil vaccinării în condiţii de siguranţă pentru fiecare persoană în parte care doreşte să se vaccineze. În imediata perioadă ne dorim ca toate vaccinurile să fie distribuite celor care au cea mai mare nevoie de acest tip de vaccin pentru că vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă măsura corectă medicală, sigură şi eficientă şi rapidă prin care noi putem împreună şi doar împreună să revenim la normalitate. E timpul să reducem consecințele negative ale acestei pandemii, să limităm pierderile de vieți omenești”, a spus el.
Gheorghiță a vorbit și despre scepticismul exprimat de unii români față de vaccinarea împotriva COVID.
„Sunt încrezător că împreună şi numai împreună putem risipi acest virus al neîncrederii şi putem împreună cu toţi colegii din sistemul medical şi cu cetăţenii acestei ţări să facem front comun, să fim solidari, să ne protejăm, familia, prietenii, colegii şi ţara. Doar împreună putem să ieșim din această pandemie și să revenim la o viață normală”, a spus el.
Luni au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 11.912 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Astfel, până în prezent au fost vaccinate împotriva COVID-19 25.508 de persoane, în condițiile în care până duminică, 3 ianuarie, fuseseră vaccinate în jur de 13.200 de persoane.