Toții copiii intră în vacanța de toamnă pe 24 octombrie.
Anul școlar 2022-2023 este primul împărțit în module. Astfel, copiii, indiferent dacă sunt la grădiniță, în ciclul primar, gimnazial sau liceal vor avea prima vacanță după 7 săptămâni de cursuri.
Prima vacanță din anul școlar 2022-2023 este programată în perioada 22 octombrie-30 octombrie. Apoi, va urma modulul al II-a care are inserată o altă vacanță între 30 noiembrie și 4 decembrie.
Vor fi două zile naționale libere cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, iar guvernanții au făcut punte.
Împărțirea anului școlar pe module a adus după ea o mulțime de alte schimbări. O altă noutate este vacanţa din luna februarie, care va fi una „mobilă” pe care fiecare inspectorat a decis în ce săptămână a lunii se desfăşoară.
Școala va continua până la vacanța de iarnă care va fi în perioada 23 decembrie-8 ianuarie.
5 septembrie – 21 octombrie – MODULUL 1
22 octombrie – 30 octombrie – vacanţa de toamnă
31 octombrie – 22 decembrie – MODULUL 2
23 decembrie – 8 ianuarie – vacanţă de Crăciun
9 ianuarie – 7 aprilie – MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
8 aprilie – 18 aprilie – vacanţa de Paşte
19 aprilie – 16 iunie – MODULUL 5
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că va păstra împărțirea pe module, dar că după un an se va face o analiză. „Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu, organizarea modulară anului școlar, și vom analiza această formulă după un an de la implementare”.
Alte schimbări în anul școlar 2022-2023
Mediile
La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie anual o singură medie. Va fi calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. ( art. 109 ROFUIP)
Tezele
Tezele nu mai sunt obligatorii, dar profesorii pot să dea evaluări la finalul fiecărui modul. Notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru.
Fondul clasei
Experții în educație din ministerul de resort au fost destul de categorici și când vine vorba despre legendarul „fond al clasei”: acesta este complet interzis. Articolul 185 precizează că se interzice, de asemenea, constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării examenelor/evaluărilor naţionale.
Transferurile
Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti sau a documentelor medicale justificative, potrivit noului Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Motivarea absențelor
Absenţele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învățătorului sau dirigintelui al clasei. Trebuie avizate în prealabil de motivare de către directorul unităţii de învăţământ. Atenție, însă totul se face în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline.
Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde
„Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se pot desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Planificarea se află la decizia unităţii de învăţământ. Nu pot fi ambele programe în același modul.