Vecinii de la vest au anunţat că au demarat deja producţia Remdesivir, singurul medicament dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus.
Potrivit HungaryToday, producţia de Remdesivir, singurul medicament care până acum a fost dovedit eficient, prin studii clinice, împotriva infecției cu noul coronavirus, a demarat deja în Ungaria, compania farmaceutică Richter fabricând până la acest moment suficiente doze pentru tratamentul a 250 de pacienţi. Anunţul oficial privind producţia de Remdesivir a fost făcut de ministrul maghiar al inovaţiei şi tehnologiei.
Guvernul de la Budapesta a dat asigură că până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi produse suficiente doze pentru a trata peste 800 de pacienţi. Executivul ungar a contribuit cu un ajutor de peste 1 milion de euro dat companiei farmaceutice.
Medicamentul Remdesivir este fabricat în SUA de Gilead Sciences. România îl primește momentan prin Comisia Europeană, care a încheiat un contract de 63 de milioane euro cu fabrica. Statul român a cerut tratamentul pentru 5.000 de pacienți, iar Comisia Europeană ne-a alocat aproximativ 14.000 de fiole.
Pentru că nu mai pot face față comenzilor mari, reprezentanții Gilead au hotărât să dea patentul și altor companii producătoare.Câte doze de Remdesivir mai are România
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat miercuri, 7 octombrie, în cadrul emisiunii Doctor de bine, că în România mai sunt 4000 de doze de Remdesivir.
″Începând din iunie, s-au administrat pacienților din România 11.829 de doze de Remdesivir. În acest moment, mai avem în depozite 4000 de flacoane de Remdesivir. Acest medicament face parte dintr-un complex de medicamente pe care îl dăm într-un protocol de tratament. Remdesivirul a fost pus deja pe piață și suntem într-un contract și sperăm să primim 12.000 de doza în luna octombrie”, a precizat ministrul Sănătății.Când şi unde s-ar putea produce Remdesivir şi în România
Pentru România, salvarea ar putea veni de la compania Antibiotice Iași, singura fabrică de medicamente din țară.
La Iaşi ar putea fi făcută o linie de producție de Remdesivir. Este nevoie însă de o implicare deosebită din partea autorităților, inclusiv la nivelul Comisiei Europene.
Ioan Nani, directorul Companiei Antibiotice Iași, precizează că ”Am anunțat că putem prelua patentul, dar nu am primit încă răspuns. Abia peste un an poate intra în producție”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, însă nu este la fel de optimist.
”Începem să producem deocamdată antidiabetice orale și sperăm și Eutirox. Am produs până acum și acea hidroxoclorochina”, a precizat el pentru Ştirile ProTV. Despre Remdesivir a spus că „deocamdată nu”.
În lipsa Remdesivirului, medicii folosesc alte antivirale în încercarea de a-i ajuta pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de SARS COV 2. Însă nu întotdeana sunt la fel de eficiente.