Epidemiologul-şef al Suediei susţine că nu are dovezi care să arate că strategia de imunizare de turmă ar da roade, scriu cei de la Bloomberg. „Chestiunea imunităţii de turmă e una dificilă”, a declarat Anders Tegnell în cadrul unei conferinţe în Stockholm. „Nu vedem semne că imunitatea obţinută de populaţie ar încetini răspândirea virusului.”
Suedia a fost mult mai expusă virusului decât ţările vecine din regiunea nordică, iar unu din trei cetăţeni a avut rezultate pozitive la testarea pentru anticorpi, potrivit datelor prezentate de autorităţi.
Lunile trecute, epidemiologul Anders Tegnell a pus la îndoială strategia adoptată la nivel local, atrăgând atenţia că măsurarea nivelului de imunitate atins de populaţie este greu de măsurat. În studiile recente ale OCDE, Suedia a fost cotată ca unul dintre statele cel mai puterni afectate de pandemia, luându-se în calcul mortalitatea generată de COVID-19 şi rata infectărilor.
La mai bine de 10 luni de la debutul pandemiei, prim-ministrul suedez Stefan Lovfen a decis implementarea unei noi strategii de combatere a bolii, în condiţiile în care numărul zilnic de noi cazuri depistate a depăşit 7.000. Astfel, suedezii nu mai au voie să se adune în grupuri mai mari de 8 persoane, iar vânzarea băuturilor alcoolice este interzisă după 10 seara.
„Vedem o creştere a numărului de pacienţi care au nevoie de terapie intensivă”, a declarat Thomas Linden, reprezentant al Comisiei pentru Sănătate şi Bunăstare din Suedia. „Nu trebuie să luăm apariţia vaccinului drept o scuză pentru a fi neatenţi şi a nu respecta măsurile. Într-un al treilea val, sistemul de sănătate va fi pus la încercare chiar mai mult decât acum”, a adăugat acesta.
Sursa Business Magazin