Semne care arată un consum mare de sare. Specialist: „Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism”
Setea nu este singurul indicator că ai mâncat prea mult, avertizează experţii.
Sarea de masă, cunoscută şi sub numele de clorură de sodiu, conţine aproximativ 40% sodiu, un nutrient esenţial.
Cu toate acestea, consumul a mai mult decât cele 6 g pe zi recomandate de NHS pentru adulţi – echivalând cu aproximativ o linguriţă – poate fi dăunător pentru sănătate.
Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism”, spune Olivia Burley, nutriţionist asociat înregistrat, care lucrează în prezent la Programul de prevenire a diabetului din cadrul NHS.
Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, explică ea: „Hipertensiunea arterială este o afecţiune în care tensiunea arterială rămâne ridicată în timp, ceea ce poate creşte riscul de boli cardiace şi circulatorii”.
după ce aţi mâncat, dar dacă în următoarele 24 de ore după ce aţi mâncat alimente sărate observaţi umflături în aceste zone, ar putea fi o legătură”, spune Hill.
„Cel mai bine este să solicitaţi sfatul medicului dacă acest lucru este o apariţie continuă, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave”.
Tensiunea arterială ridicată
„Sarea este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale”, avertizează Hill. „În doar 30 de minute, consumul de sare în exces va avea o reacţie corporală la nivelul vaselor de sânge”.
Numită şi hipertensiune arterială, dacă nu este tratată, poate creşte riscul de probleme grave, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.
Hills spune: „Dacă după ce aţi mâncat o dietă sărată, simptomele includ vedere înceţoşată, dureri în piept, cum ar fi o senzaţie de strângere, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie sau sângerări nazale bruşte, ar putea însemna că aveţi o tensiune arterială crescută”.
Burley adaugă: „Hipertensiunea poate să nu aibă adesea niciun simptom şi singura modalitate de a vă cunoaşte tensiunea arterială este să o monitorizaţi cu ajutorul unui aparat”.
Urinare frecventă
„Setea excesivă este un răspuns comun la consumul de alimente sărate şi duce în mod natural la o creştere a consumului de lichide, provocând urinare excesivă”, spune Burley.
Trimiţând semnalul că trebuie să înghiţiţi multe lichide, organismul urmăreşte să elimine excesul de sare acumulat.
„Deşi consumul de mai multe lichide ca răspuns la creşterea cantităţii de sare este unul dintre principalele motive pentru producerea de urină, ar putea fi un simptom al altor afecţiuni, cum ar fi poliuria, prin urmare cel mai bine este să se facă un control medical”.