„Am 18 ani, trăiesc în Portugalia, sunt în clasa a XII-a și am reînceput orele. Suntem prezenți câte 15 pe grupă, din cei 30 de elevi pe care îi are clasa din care fac parte.
Purtăm mască, suntem singuri în bancă, iar mesele sunt așezate la o distanță considerabilă una față de cealaltă.
Ne dezinfectăm atât la întrarea, cât și la ieșirea din instituția de învățământ, iar Ministerul Sănătății a pus la dispoziția elevilor care provin din familii cu situație economică mai precară echipamente de protecție.
Stau și mă gândesc cât de mult ne-a afectat acest virus, deși transparent la ochiul liber, are un impact atât de puternic în societate și gândirea umană.
Trebuie să fim conștienți de faptul că cele mai multe persoane au fost atacate la nivelul minții, provocând o stare de neîncredere, descurajare și chiar stres. Omul are limitele lui, ca atare în momentul în care este bombardat cu tot felul de știri mai puțin plăcute, cedează. Mai degrabă sau mai târziu, dar cedează.
Chiar dacă numărul de persoane vindecate, până în momentul de față, este mai mare în comparație cu cel al persoanelor care au decedat, mass media a contribuit la menținerea unei imagine fatale, ațintindu-ne privirile doar spre partea negativă a situației.
Așa fiind, și considerându-mă o persoană optimistă, doresc să scot în evidență câteva părți pozitive în urma acestei pandemii, dar bineînțeles că nu neglijez întâmplările triste. Observăm cu toții cum străzile sunt dezinfectate, oamenii au mai multă grijă de igiena personală, poluarea a fost drastic redusă, avem mai mult timp pentru familie, putem să ne îngrijim locuințele, mai zugrăvim, mai spălăm tavanul, ne ocupăm de hobby-urile noastre, citim o carte, pregătim preparate savuroase și desigur am văzut cum persoanele au mai multă grijă de partea spirituală, sunt mai aproape de Dumnezeu.
Sunt de părere că de-a lungul Istoriei au avut loc evenimente mai grave și mai sângeroase, precum cele Două Războaie Mondiale, Ciuma Neagră, Ebola, chiar și Febra Spaniolă, însă și acest nou Coronavirus – COVID-19 este puternic și are o capacitate de transmisie accelerată, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile, înaintați în vârstă și bolnavi.
Cred cu tărie că vom trece și peste acestă pandemie cu bine. A fost, până la urmă, un test. Nu, nu mă refer la puterile oculte, 5G sau Bill Gates, ci la testarea umanității existente, a sufletului fiecărei ființe umane. Am observat cum societatea civilă s-a unit, sărind în ajutorul celor vulnerabili. Cinste lor!
Să nu ne pierdem credința nici speranța, va fi bine. Doamne ajută!”
Sergiu Senciuc.