În Târgu Mureș, o mare parte din aglomerația din traficul zilnic se datorează locuitorilor din alte localități, care vin la muncă în orașul nostru. Conform Băncii Mondiale, sunt peste 30.000 de mii de persoane care fac zilnic naveta în interes de serviciu în Târgu Mureș și zona urbană funcțională a acestuia.
Practic, aproximativ 30% din totalul forței de muncă din Târgu Mureș vine din afara orașului. Este o mare oportunitate pentru economia locală, dar în același timp și o mare responsabilitate. Cea mai mare parte dintre navetiști își parchează autoturismele în interiorul municipiului, ceea ce duce la accentuarea problemei legate de locurile de parcare în oraș.
Pentru aceștia, am prevăzut un sistem de transport public de persoane organizat la nivel metropolitan, în parteneriat cu administrațiile locale din comunele învecinate și un sistem de parcări de tip park and ride (parchează și călătorește mai departe cu mijloacele de transport în comun). Aceasta este o inițiativă care va degreva orașul de presiunea pe locurile de parcare din cartiere și din zona centrală;
Vor fi amenajate 4 sisteme de parcare tip park and ride, în principalele puncte de intrare în municipiu (dinspre Reghin, Cluj, Sighișoara și Voiniceni), care vor funcționa ca terminale conectate direct cu un sistem eficient, modern și digitalizat de transpport public:
- stații de autobuz digitalizate, de la care pornesc linii de autobuze către principalele destinații / locuri de muncă
- parcări de biciclete și trotinete electrice care pot fi închiriate pentru deplasare la locul de muncă
Sistemul de transport public al persoanelor va fi deservit de un parc de autobuze moderne, ecologice, în baza unui plan motivant de tarife și facilități, a unui program de transport atent organizat și optimizat la nevoile angajaților și companiilor, ale elevilor și studenților și altor categorii de călători care își desfășoară activitatea sau beneficiază de serviciile din Târgu Mureș.
Sursa principală de finanțare a acestui proiect:
Programul Operațional Regional pentru Regiunea Centru. Prioritatea 3 – O regiune cu orașe prietenoase cu mediul. Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile. Acțiunea 3.3 – Mobilitate urbană durabilă prin investiții bazate pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.
În special în timpul anului școlar, aglomerația din trafic este infernală la primele ore ale zilei și la amiază, când târgumureșenii își duc copiii la școală sau îi aduc acasă. Pentru rezolvarea acestei probleme, am prevăzut un sistem de transport cu autobuze și microbuze școlare, care vor transporta copiii la școală sau la liceu, fără a mai fi nevoie de transportul cu autoturismul propriu al părinților.
Sistemul de autobuze școlare va circula pe 4 linii, care corespund principalelor rute de acces în oraș.
Aceste linii vor fi extinse in interiorul municipiului, cu o rețea de transport școlar în toate cartierele orașului. Autobuzele și microbuzele școlare vor efectua cursele la prima oră, pentru a transporta elevii și liceeni din principalele cartiere la școală, precum și la orele amiezii, pentru a transporta copiii acasă.
Transportul va fi efectuat în condiții de maximă siguranță, autobuzele fiind în permanență monitorizate video și prin GPS. Traseul și orarul acestor autobuze va fi stabilit exclusiv printr-o consultare extinsă și transparentă a părinților, angajatorilor acestora, unităților de învățământ, Inspectoratului Școlar Județean, Poliției și altor categorii de instituții interesate.
Efectul imediat va fi decongestionarea traficului și implicit reducerea poluării la orele de vîrf.