de Mihai Sărmășan
Imagini inedite cu Tăul Muced, un habitat de mlaștină din Parcul Național Munții Rodnei, au fost surprinse de Andreea Reman, o pasionată de fotografie, hidrolog în cadrul Sistemului de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud.
Turbăria umbrotrofă Tăul Muced este situată la o altitudine medie de 1360 m și face parte din bazinul hidrografic al Izei. Situl are o suprafață totală de 2 ha, cuprinde atât acumularea propriu-zisă de turbă, cât și un ochi de apă (lacul Tăul Muced, cu o suprafață de 0,2 ha și adâncimea de 0,7 m.
Tăul Muced este înconjurat de o floră şi faună minusculă şi rară. Lacul nu prezintă interes piscicol, datorită caracterelor fizico-chimice ale apei, necorespunzătoare vieţii peştilor.
Cercetătorii conchid că turbăria și lacul Tăul Muced din Munții Rodnei prezintă o importanță considerabilă din punct de vedere științific. Calitatea ridicată a acestei arhive sedimentare a făcut posibilă reconstituirea regională și locală a vegetației, hidroclimatului și activității incendiilor de vegetație pe parcursul ultimilor 9000 ani, tocmai datorită caracterului său pristin.