Doctorul Radu Zamfir, supravietuitor al accidentului aviatic din muntii Apuseni, supranumit „Eroul din Apuseni”, va deveni sef al Departamentului Situatii de Urgenta, in locul lui Raed Arafat, anunta surse din cadrul MAI. Pentru inceput, ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a numit pe Radu Zamfir consilier pe probleme de situatii de urgenta.
„Va pot confirma acest lucru si vreau sa va spun ca de fiecare data cand expertiza mea este utila intr-un loc, eu o pun la dispozitia sistemului de sanatate si a tarii noastre”, a declarat Radu Zamfir pentru Digi24.ro.
Zamfir este considerat de specialistii in domeniu unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania pe zona digestiva. Totodata este si coordonator al echipei de prelevare hepatica, efectuand pana acum peste 600 de interventii de acest tip. Radu Zamfir detine o diploma europeana de transplant pentru prelevare multiorgan. Radu Zamfir a fost formator in cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe.
La inceputul acestui an, Raed Arafat a declarat, dupa 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, ca interventia de atunci a autoritatilor a fost una ”normala”.
Intrebat daca institutiile pentru situatii de urgenta ar fi mai pregatite astazi pentru un asemenea accident, Arafat a spus ca ”in conditiile de atunci, de vizibilitate redusa, de imposibilitatea utilizarii partii aeriene de salvare, ceata, noapte, zapada, munte si padure, faptul ca s-a ajuns in 5 ore si ceva la locul accidentului respectiv era similar cu ce s-ar fi intamplat in orice alta tara, poate chiar si mai rapid”.
Acesta a exemplificat cu un accident produs in SUA, unde autoritatile ar fi avut nevoie de 24 de ore pentru a ajunge la victime. ”Au fost foarte multe speculatii pe acest subiect, oricand le putem demonta, acuma, la rece, pentru ca atunci la cald era imposibil” a adaugat Raed Arafat. Faptul ca localnicii au ajuns primii este ”un lucru normal” a mai spus secretarul de stat. ”Sa ajunga echipele de salvare la scurt timp dupa localnici si sa incerce sa faca toate manevrele de salvare acolo, si transport al bolnavilor, eu cred ca este un timp care se incadreaza in timpii normali de interventie in astfel de conditii” a afirmat Arafat. Acesta a mai spus ca daca ar fi putut fi utilizate mijloacele aeriene, „poate ca intr-o ora era rezolvata problema si stiam unde este accidentul, nu inseamna ca ajungeam fizic acolo”.
Accidentul aviatic a avut loc in 20 ianuarie 2014, cand un avion YR-BNP care executa o cursa umanitara, a aterizat fortat intr-o zona impadurita din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Razvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipa de cinci cadre medicale de la Bucuresti la Oradea. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul ”Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Nu cred ca drul Zamfir isi va asuma astfel de pacat 😉