Utilă pentru digestie şi cu proprietăţi antiinflamatorii, această băutură străveche nu conţine stimulente.
Cafeaua din orz, numită adesea şi simplu „orzo”, este o băutură caldă tradiţională italiană prin infuzia de orz prăjit şi măcinat. Este o alternativă la cafeaua tradiţională care se remarcă nu numai prin aroma caracteristică, ci si printr-o o serie de proprietăţi benefice care o fac o alegere interesantă. Absenţa cofeinei, de exemplu, o face o opţiune atractivă pentru diferite grupuri de consumatori, de la tineri până la femeile însărcinate. Dar, ca orice aliment, are contraindicaţii.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi imediat după, cafeaua de orz şi cafeaua de cicoare au apărut ca alternative populare la cafea, care era greu de obţinut din cauza conflictului. În unele naţiuni europene, în special în cele afectate de o perioadă postbelică prelungită, cum ar fi Spania, cafeaua din orz a fost asociată cu sărăcia şi o economie în criză.
Atenţia reînnoită pentru o alimentaţie mai sănătoasă a adus-o apoi în prim-plan şi astăzi în restul Bătrânului Continent, în special în Germania, dar şi peste ocean, de exemplu în America Latină, unde este cunoscut şi apreciat sub numele de „Cafe de cebada” .
Cafeaua de orz are un aport caloric de aproximativ 350-400 de calorii la 100 de grame de produs uscat, cu un echilibru interesant între nutrienţii esenţiali. Cu 9,3 grame de proteine, 2,4 grame de lipide şi 85 de grame de carbohidraţi, este o alegere versatilă pentru cei care caută o gustare sănătoasă cu un aport scăzut de calorii.
Are acrilamină, o substanţă din clasa 2A
Varianta de pudră solubilă, preferată pentru caracterul practic, se remarcă prin densitatea calorică mai mică, cu aproximativ 350 de calorii la 100 de grame. Odată pregătită infuzia, băutura conţine doar 20 de calorii la 100 de mililitri de lichid. Bogată în antioxidanti şi caracterizată prin proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, cafeaua de orz este ideală ca digestiv. În cele din urmă, are o contribuţie importantă de niacină, potasiu şi fosfor.
Datorită absenţei cofeinei şi a acidităţii scăzute, cafeaua de orz apare ca o opţiune bine tolerată pentru cei care suferă de gastrită. Şi din motive similare este o alegere sigură pentru femeile însărcinate şi pentru cele care suferă de hipertensiune arterială. Cu toate acestea, ca întotdeauna în aceste cazuri, este întotdeauna recomandabil să consultaţi un medic pentru o evaluare personalizată, deoarece răspunsurile individuale pot varia.
În ciuda profilului ridicat de siguranţă rezultat din absenţa cofeinei, ca toate alimentele prăjite, cafeaua din orz conţine acrilamidă. Este o substanţă de clasa 2A potenţial cancerigenă conform experţilor EFSA şi IARC. De asemenea, nu este recomandat pentru celiaci, din cauza prezenţei glutenului în orz.
sursa Mediafax