Stelian Dolha: Ca și prefect, trebuie să gestionez ÎN EGALĂ măsură orice situație epidemiologică sau situație specială din județ

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a reacționat în această după-masă atât pe pagina Instituției Prefectului cât și pe pagina și contul său personal de Facebook, în legătura cu cauzele întârzierii acreditării aparatului pentru testarea COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

„Haideți să ieșim din logica unui conflict alimentat de o lună încoace de unii și de alții, cu tot soiul de interese. Le reamintesc că alegerile sunt departe, foarte departe și ne despart de ele o cumpănă pe care trebuie să o trecem cu bine, cu toții.  Haideți să ne concentrăm pe ce avem de făcut, că pentru bătălii politice veți avea suficient timp, DUPĂ.
Din punctul meu de vedere, NU există și nu a existat nicio competiție pentru aparatul/aparatele de testare din județ și pentru fiecare dintre cele două aparate, deja funcționale, am făcut tot ce mi-a stat în putință și, probabil mai mult decât atât, dată fiind situația cu totul specială în care ne aflăm.

Mi se reproșează, într-un text de opinie din presa online, că un document pentru unul dintre aparatele Real Time PCR, cel de la Spitalul Județean ar fi fost întârziat deliberat, cu știința mea(!), în mapa unui secretar de stat de la Sănătate și, de aici, o întreaga fabulație, cu concluzii extrem de grave. Trebuie precizat că Spitalul Județean a depus solicitarea la Ministerul Sănătății în după masa zilei de 9 aprilie, cu o întârziere de mai bine de o săptămână față de solicitarea de avizare depusă de Direcția de Sănătate Publică. Ambele avize și publicarea lor în Monitorul Oficial, alături de alte avize pentru aparate RT PCR au fost primite, tot așa, la o săptămână distanță: 13 aprilie cel pentru DSP, 21 aprilie pentru Spitalul Județean.

În acest interval au fost sărbători pascale și mult mai puține zile lucratoare, dar nu a contat câtuși de puțin. Iar ținerea unui document 6 zile este o afirmație nu doar răuvoitoare, dar lipsită de orice suport real: pe lângă un circuit al documentelor, avizarea fiecărui aparat RT PCR și al laboratorului respectiv presupune inclusiv aprobarea într-un grup de lucru pentru monitorizarea Covid 19, condus de profesorul Alexandru Rafila.
În calitate de prefect al județului Bistrița-Năsăud și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, trebuie să gestionez ÎN EGALĂ măsură orice situație epidemiologică sau situație specială din județ, fie că a apărut în Spitalul Județean (care vă reamintesc, se află în subordinea directă a Ministerului Sănătății în perioada stării de urgență), fie la nivelul unei comunități din județ.
Astăzi avem două aparate de testare Covid 19, RT-PCR, funcționale și avizate, unul la Spitalul Județean, celălalt operat de DSP în spațiul DSVSA cu echipe complete și capacitate de testare superioară altor județe, obținute într-o lună, după un efort comun al multor oameni cu funcții de decizie la nivel local și guvernamental și mulți alți oameni determinați, un efort semnificativ, de altfel, care a implicat transfer de echipamente între instituții care n-au legătură între ele și cu funcționari reticenți la schimbări, modificări de acte normative, schimbări de proceduri și apoi găsirea resursei umane care să poată funcționa pe aparate folosite doar în centre universitare și apoi iar avize.

Pentru că, reamintesc, au trebuit avizate aparate care fac teste pentru o boală extrem de contagioasă și nimeni nu se joacă cu procedurile. Dar distorsionarea severă a realității și acuzele lipsite de orice fundament, în spatele unor jocuri greu de înțeles nu fac altceva decât să afecteze semnificativ atmosfera din aceste zile în care avem nevoie de încredere și de înțelegere”, a scris Stelia Dolha pe Facebook.

Postări Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii și Condițiile și Politica de Confidențialitate.

RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
RECLAMĂ
SmartProtection SmartProtection SmartProtection
RECLAMĂ