Statul construiește cinematografe 3D în două dintre cele mai sărace localități din România, fără drumuri asfaltate, fără canalizare, gaze sau alte utilități, informează Știri Botoșani. Oamenii spun că nu au nici măcar bani ca să meargă la film și ar fi preferat ca din cele 18 milioane de lei alocate cinematografelor să se asfalteze ulițele de pământ.
Cazul comunelor sărace din Iași, incluse de Compania Națională de Investiții (CNI) pe lista pentru finanțarea construirii de cinematografe deși nu au canalizare și gaze, prezentat recent de Libertatea, se repetă și în județul Botoșani. Trușești și Ștefănești sunt două localități foarte sărace din județul Botoșani, aflate la granița de nord cu Republica Moldova. Localnicii trăiesc în mare parte din agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor. Sunt mulţi asistaţi social, bătrâni nevoiaşi, comunităţi sărace de romi, dar şi foarte mulţi oameni fără loc de muncă, arată sursa citată. Nici la Truşeşti, dar nici la Ştefăneşti majoritatea populaţiei nu beneficiază de canalizare, gaz metan sau alte utilităţi specifice lumii moderne. Cele mai multe străzi sunt neasfaltate sau sunt pur şi simplu uliţe de pământ. Cu toate acestea, în maximum doi ani localnicii vor avea cinematografe 3D. Acestea sunt investiţiile pe care intenţionează să le facă edilii din Truşeşti şi Ştefăneşti în viitorul apropiat. Pentru amenajarea clădirilor moderne la marginea uliţelor de pământ, statul român va cheltui aproximativ 18 milioane de lei.
Trușești și Ștefănești sunt două localități foarte sărace din județul Botoșani, aflate la granița de nord cu Republica Moldova. Localnicii trăiesc în mare parte din agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor. Sunt mulţi asistaţi social, bătrâni nevoiaşi, comunităţi sărace de romi, dar şi foarte mulţi oameni fără loc de muncă, arată sursa citată. Nici la Truşeşti, dar nici la Ştefăneşti majoritatea populaţiei nu beneficiază de canalizare, gaz metan sau alte utilităţi specifice lumii moderne. Primar: ”Unde să mă întâlnescu cu cetățenii? La crâșmă?” Ştefăneşti a devenit oraş în 2004 pentru ca România să iasă la număr cu aşezările urbane. În realitate este o aşezare mai mult rurală cu oameni foarte săraci, care vor avea însă un cinematograf 3D de aproximativ 9 milioane de lei. Mai precis, va fi reabilitat vechiul cinematograf din oraş. Se numea „Siretul“ şi a fost construit în vremea regimului comunist, atunci când Ştefăneştiul era comună. Cinematograful a funcţionat până în 1997. Odată cu reorganizarea Cinemafilm, clădirea a fost închisă şi a rămas în paragină.
„Nu ştiam ce să fac acolo. Nu puteam să-i schimb destinaţia, tot cinematograf trebuia făcut. Va fi mai mult un centru cultural. În Ştefăneşti şi aşa nu avem cămin cultural. Unde să mă întâlnesc cu cetăţenii, la crâşmă, la colţul străzii?“, spune Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti.
La 7 kilometri de Ştefăneşti, în comuna Truşeşti, oficialii CNI finanţează un proiect tras la indigo. În această localitate, plină de nevoiaşi şi fără niciun fel de utilităţi se reabilitează tot un cinematograf construit în anii comunismului. Se va investi aproximativ aceeaşi sumă pentru reconstruirea cinematografului „Victoria din Truşeşti“. Şi aici este prevăzută dotarea cu dispozitive de proiecţie 3D. Ambele săli de spectacol vor avea peste de 300 de locuri. ”Cinematograf ne mai lipsea, în rest avem de toate“ O bună parte a localnicilor consideră însă aceste investiţii inutile. Mai ales cei trecuţi de 30 de ani spun că mai bine s-ar face drumuri şi s-ar aduce utilităţi. „Cinematograf ne mai lipsea, în rest avem de toate. Îşi fac oamenii nevoile la buda de la colţul viei şi ei fac cinematograf. Noi cică stăm la oraş, dar canalizare nu avem“, spune Mihai Zgârceanu, un localnic din Ştefăneşti.
Alţi cetăţeni cred că puţini semeni au bani să meargă la film. „Dar cine să meargă acolo? Doar dacă dai gratis filme, că oamenii abia au cu ce cumpăra pâine. Poate să se ducă primarul şi cu doi trei cu magazine pe aici prin comună, să plătească bilet şi să vadă film. Noi ăştialaţi pe dinafară“, comentează un sătean din Truşeşti. ”Suntem vai de lume. În fundul gol, cu ochii zgâiţi la film” Nea Costică din Ştefăneşti a prins cinematograful pe vremea lui Ceauşescu. Spune că era frumos, dar că acum nu-i mai vede rostul. „Erau filme frumoase. Era greu atunci să mergi la oraş să vezi film. Dar cu atâţia bani mai bine ar face drumuri, că ne rupem gâtul pe uliţele astea, mai bine ar trage canalizare şi gaz. Că suntem vai de lume. În fundul gol, cu ochii zgâiţi la film“, opinează botoşăneanul, potrivit Adevărul. Singurii care par fericiţi de construirea unor cinematografe sunt elevii de liceu. „Ar fi bine să se facă. Oamenii stau toată ziua atârnaţi pe garduri, pe la crâşmă. Mai bine să avem unde vedea un film. Mai sunt care au părinţi plecaţi, le dau bani de un pop-corn, de un bilet. Mai sunt alocaţiile“, spune o tânără din Truşeşti, conform sursei libertatea.ro