Olena Zelenska a dezvăluit când a fost ultima ocazie în care și-a putut vedea soțul în carne și oase, vorbind în același timp despre modul în care femeile ucrainene fac față războiului din țara lor.
În ziua invaziei, 24 februarie, Olena Zelenska își amintește că a fost trezită între orele 4 și 5 dimineața de un zgomot puternic, despre care a aflat mai târziu că a fost o explozie.
A fost ultima dată când și-a văzut soțul în costum, a spus ea. După aceea, totul a ținut de ordin militar.
„A început”, a fost tot ce a spus președintele Zelenski, potrivit unui interviu pentru Vogue, citat de Daily Mail.
Încă din primele zile ale războiului, biroul președintelui a devenit o unitate militară, separându-l pe Volodimir Zelenski de familia sa.
Din acea zi, ei au vorbit doar prin telefon.
Întrebată ce le-au spus celor doi copii ai lor, Olena Zelenska a spus: „Nu este nevoie să le explici nimic copiilor. Ei văd totul, la fel ca orice copil din Ucraina. Cu siguranță, acest lucru nu este ceva ce ar trebui să vadă copiii, dar copiii sunt foarte cinstiți și sinceri. Nu poți ascunde nimic de ei”.
Olena Zelenska a vorbit despre patriotismul care s-a înrădăcinat în tinerii ucraineni din cauza războiului, despre care a spus că vor crește și vor deveni patrioți și apărători ai țării lor.
Când vine vorba de copii, cea mai bună strategie este adevărul, a mai adăugat ea.
Zelenska a spus că Vladimir Putin și-a propus să divizeze poporul ucrainean, dar că o astfel de misiune este imposibilă în ceea ce îi privește pe ucraineni.
„Când unul dintre noi este torturat, violat sau ucis, simțim că toți suntem torturați, violați sau uciși. Nu avem nevoie de propagandă pentru a simți conștiința civică și pentru a rezista. Această furie și durere personală, pe care o simțim cu toții, este cea care activează instantaneu setea de a acționa, de a rezista agresiunii, de a ne apăra libertatea”, a declarat Olena Zelenska.
Mii de femei au fost nevoite să nască în adăposturi antiaeriene, precum cel din Mariupol, din cauza condițiilor în care trăiesc, iar altele și-au riscat viețile în timp ce fugeau pe jos din orașele ocupate, luându-și copiii fără ajutorul soților, fraților sau a taților lor – care au trebuit să rămână și să lupte împotriva invadatorilor.
Bucha, precum și alte sate din jurul Kievului, au fost eliberate după ce forțele rusești s-au retras, dezvăluind gropi comune de civili măcelăriți.
Anterior, Rusia a ignorat coridoarele umanitare și a bombardat civilii care fugeau din orașele ocupate, mulți dintre ei femei și copii.
Aproximativ patru milioane de femei și copii ucraineni au migrat în alte țări, luându-și viața de la capăt departe de casă.
Ea a declarat că este infinit de recunoscătoare pentru țările care au primit ucrainenii nevoiți să fugă din calea din războiul.