Orice fenomen politic are viață scurtă. Istoria politicii românești ne-a arătat acest lucru în nenumărate rânduri, în special după anii ’90.
PP-DD, de exemplu, a fost un fenomen politic care a căzut atât de repede precum a urcat. Astăzi, Partidul Poporului nu mai există și fostul său lider, fondatorul OTV – Dan Diaconescu, apare ca și martor la nunta lui George Simion. Despre faptul că a fost martor nimic împotrivă. Este alegerea dânsului și trebuie respectată. Ce doresc să punctez aici este că pe lângă USR și PP-DD, în sfera fenomenelor politice va fi adăugat și AUR. Dar acest lucru încă nu acum și nici în legislatura viitoare. Vom avea ocazia să analizăm și acest subiect, în viitor.
Revenind la USR. Acest partid ne-a demonstrat în mod clar și explicit că dacă aduni o grămadă de oameni, unii cu trecut dubios, îi pui împreună și nu ții cont de orientarea lor politică, fie că sunt de stânga, centru sau centru-dreapta, liberali, socialiști sau progresiști asumați, riști să pierzi totul. Dacă nu te prezinți electoratului cu măsuri concrete, ci doar cu gălăgie, certuri și lozinci piperate, riști să dispari repede. Asta se va întâmpla. Din fericire. În mai puțin de o săptămână au plecat încă doi parlamentari din USR, unul de București, iar celălalt de Suceava.
Având în vedere acestea, să nu ne mai întrebăm la nesfârșit de ce PNL și PSD, partidele tradiționale ale politicii românești, (UDMR există mai mult pentru a da curs unei majorități parlamentare), încă sunt pe scena politică. Nu are rost, atât timp cât managementul și utilizarea corectă a resurselor în noile partide sunt deficitare sau când liderii grupărilor interne se ceartă și vor cu tot dinadinsul să ajungă în vârf.
Până la urmă, dacă noile partide vor să învețe cum să reziste ani buni în picioare, ar trebui să înghită o doză bună de modestie și să ia lecții de la partidele tradiționale. Dar nu vor. Acestea de pe urmă sunt călite, având atât urcușuri, cât și coborâșuri. Știu cum să supraviețuiască.
Din motivele mai sus enumerate, consider că USR va rămâne în istorie drept un exemplu a cum NU trebuie să gestionezi un partid politic. Au avut un început promițător, dar lipsa de maturitate și viziune pe termen lung i-a îngropat.