Cel puțin două firme de asigurare din România sunt pregătite deja să implementeze o schimbare importantă pentru șoferi, prevăzută de un proiect de normă conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF).
Cei implicați în accidente ar putea scăpa din toamnă de chinul completării formularului de constatare amiabilă, care prevede inclusiv realizarea unui desen care să prezinte dinamica accidentului și care nu de puține ori este foarte greu de realizat
Mai multe firme de asigurare din România au deja pregătită inclusiv soluția informatică prin care urmează să fie implementată constatarea amiabilă a accidentelor acoperite de RCA, au arătat mai mulți specialiști prezenți la o conferință internațională dedicată domeniului asigurărilor. Nu poate fi decât o veste bună pentru șoferi, care, în prezent, în cazul accidentelor fără victime, sunt forțați să completeze un formular pe hârtie în care trebuie să prezinte, inclusiv printr-un desen, desfășurarea evenimentelor și pretențiile de daună
În fapt, majoritatea covârșitoarea a accidentelor din România, câteva sute de mii pe an, prespun completarea acestui formular.
Sistemul electronic ce urmează să fie implementat și în România va scăpa șoferii nu doar de efortul efectiv de a completa mai multe foi ci și de amănuntele cicălitoare cum ar fi realizarea desenului cu accidentul. Va fi suficientă încărcarea unei poze, iar aplicația va fi dotată inclusiv cu GPS, cu ajutorul căruia se va putea stabili locul și chiar dinamica accidentului, au suținut sursele citate.
Amintim că încă de anul trecut, printr-o decizie a ASF a fost eliminată și obligativitatea de a prezenta asigurarea RCA pe hârtie, în cazul controalelor Poliției, fiind suficientă și prezentarea în formă electronică.
În luna martie a acestui an, ASF a lansat în dezbatere un proiect de modificare a normei 20, privind RCA, în care se propune inclusiv introducerea constatării amiabile electronice. Iată, mai jos, cele mai importante prevederi în acest sens.
Formularul „Constatare amiabilă de accident” poate fi utilizat în relația cu asigurătorii fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră, numai dacă este completat și semnat pe suport de hârtie sau electronic prin intermediul unor sisteme informatice de către ambii conducători de vehicule implicați în accident.”
Asigurătorii RCA și BAAR stabilesc de comun acord modul în care se poate emite
și utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.”
Formularul „Constatare amiabilă de accident” tipărit pe suport de hârtie conține
două pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, în conformitate cu
anexa nr. 7, și instrucțiunile de utilizare a acestuia, prevăzute în anexa nr. 8.”
Formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic reproduce
același model grafic, conține aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cea a
formularului tipărit.”
Modelul grafic și informațiile cuprinse în formularul „Constatare amiabilă de
accident” sunt prevăzute în anexele nr. 7 și 8.”
sursa: economica. net
.