În fiecare an, pe data de 21 mai,Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Potrivit Bisericii Ortodoxe, creștinismul a fost permis datorită celor doi, iar ziua de duminică a devenit zi de odihnă.
Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu Apostolii”.
Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena sunt apostolii creştinismului din secolul IV, potrivit arhimandritului Ilie Cleopa. Prin ei a dobândit libertate Biserica întemeiată de Hristos, propovăduită de Sfinţii Apostoli şi apărată cu jertfă, cu suferinţă şi cu sânge de mulţimea martirilor.
Sfântul Constantin cel Mare s-a născut în anul 272, în cetatea Naissus, din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la acea vreme era general, a ajuns mai târziu la conducerea imperiului cu titlul de „caesar”.
Forma de conducere a Imperiului Roman era atunci tetrarhia, cu doi „augustus” și doi „caesari”, aceștia ajungând în cele din urmă să-și dispute puterea.
Împărăteasa Elena a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus, fiind o femeie foarte credincioasă. Ea a realizat pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene.
Elena este cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos de pe dealul Golgotei și rămășițele celor trei magi.
A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri. Împărăteasa Elena a trăit între anii 248 – 329.
Sfântul Constantin a devenit cunoscut în istoria creștinismului în urma promulgării Edictului de la Milano.
Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cele mai multe fiind femei cu numele Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi.
Se mai întâlnesc Ilinca, Costina, Tanţa, Nuţa, Leana, Costinela, Nuţi, Ilenuţa, Tănţica, Ela, Ilina, Lena, Nuţica, Leanca, Costica, Eli, Constandina, Tanţi, Leni, Ilenu şi Ilenuş.
Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.
Alte derivate ale numelui Constantin sunt Costache, Costea, Constandin, Constanţiu şi Costelică.