Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, este sărbătorit Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și primul martir al Bisericii. Ca în fiecare an, credincioșii respectă cu sfințenie o mulțime de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și belșug în noul an.
Încă din cele mai vechi timpuri se spune că rugăciunile rostite cu această ocazie în faţa icoanei Sfântului Ștefan fac adevărate minuni pentru cei aflați în suferință. De asemenea, sunt pomeniți cei ce au plecat dintre noi în împrejurări dramatice şi sunt interzise cu desăvârșire deplasările în zonele montane sau în locuri izolate.
Sfântul Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. Conform Noului Testament, a fost primul martir creştin condamnat de autorităţile iudaice pentru propovăduirea cuvântului Domnului.
Tradiții obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce să faci pentru a avea parte de sănătate și belșug în noul an
În unele sate, cu precădere din Muntenia, gospodinele nu uită să prepare Pâinicile lui Ştefan, care apoi se împart tuturor copiilor sărmani. „Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde.