Profesorii din România au salarii mici, dar şi performanţe scăzute
Salariul minim al profesorilor este de aproximativ 2500 lei.
Dar România este pe locul 47 din 79 de ţări, cu grad de analfabetism funcţional foarte crescut.
Tot mai mulţi părinţi sunt disperaţi să-şi înscrie copiii la şcoli private
ALFA, o generaţie compromisă de elevi în cei mai critici ani de la Al Doilea Război Mondial încoace
În ultimele zile, negocierile dintre guvernul condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi sindicatele din educaţie au eşuat.
Profesorii solicită creşterea salariilor în plină criză inflaţionistă şi contextul geopolitic actual, altfel vor continua greva generală pe termen nedefinit, ceea ce ar duce la anularea examenelor de final de an, medii neîncheiate şi la compromiterea anului şcolar pentru aproximativ 3 milioane de elevi.
Mare parte din elevii generaţiei Alfa (cei născuţi după 2010) au fost grav afectaţi de dotările tehnice slabe ale sistemului de învăţământ în perioada pandemică, atunci când cursurile s-au desfăşurat online.
Mulţi elevi din mediul rural nu au dispus de acces la internet sau de dispozitive electronice.
Câţiva au primit ajutor prin intermediul unor campanii caritabile.
Potrivit Asociaţiei Şcolilor Particulare din România (ASP), în anul şcolar 2021-2022 existau în România peste 300 unităţi de învăţământ particular preuniversitar, scrie ZF.
Cele mai multe şcoli private se află în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară, unde există o cerere mai mare din partea părinţilor care îşi permit să plătească taxele de şcolarizare.
Potrivit unui articol publicat pe site-ul Aleph News, taxele anuale pentru o şcoală privată din România pot ajunge până la 20.000 de euro pe an, fiind mai mari decât cele din Italia sau Spania.