Iohannis merge în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite. România vrea să atragă investiţii în infrastructură şi energie
Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18-21 martie, la invitația Șeicului Mohamed bin Zayed Al-Nahyan în cadrul căreia va discuta, printre altele, despre atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii şi al energiei.
Obiectivele principale ale vizitei sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți; impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendință ascendentă semnificativă; atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic și economic”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Președintele României va avea întrevederi cu Președintele Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vice-președintele și prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Vizita lui Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite este prima vizită la nivel de președinte al României în această țară în ultimii 20 de ani.
Cooperarea pe linia combaterii schimbărilor climatice va fi un subiect aparte pe agenda discuțiilor, având în vedere prioritățile Președintelui României în acest domeniu și rolul Emiratelor Arabe Unite de gazdă a viitoarei Conferințe a Părților pe tema schimbărilor climatice”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul vizitei, Președintele României va efectua o vizită la Masdar City, proiect care urmărește generarea de soluții moderne privind securitatea energetică, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă. Proiectul Masdar conține spații de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor de mediu și de investiții pentru comercializarea și implementarea acestora și găzduiește, totodată, un oraș ecologic care îmbină aceste domenii, permițând testarea ideilor inovatoare.