Revoltă la nivelul UE, după ce Bruxellesul a anunțat că e gata să aprobe carnea artificială, după insecte: „Democrația economică e pusă în pericol!” / Hypermarketurile au început deja să retragă de pe rafturi produsele din carne naturală
Uniunea Europeană este pregătită aprobe carnea sintetică, făcută în laborator. Această inițiativă a provocat revoltă în rândul fermierilor, care acuză instituțiile europene de fake news și vor să îngenuncheze micii producători.
Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei UE, a vorbit miercuri, cu ocazia celei de-a 9-a Conferințe Economice a Fermierilor CIA-Italiani, la Palatul Congreselor din Roma, a vorbit despre controversatul subiect.
„De acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriționale”, a precizat oficialul UE.
De asemenea, oficialul european a lăsat să se înțeleagă că în 2023, cererea de comercializare a altor „alimente noi”, adică cele create în laborator, pe bază de insecte sau pur și simplu tradițional consumate în afara continentului european, ar putea ajunge în curând pe mesele cetățenilor care au reprezentanți la Bruxelles. Singura condiție: etichetarea corectă și respectarea normelor de siguranță alimentară.
„Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale”, a declarat președintele CIA-Agricoltori, Cristiano Fini, potrivit Rador.
A început revolta fermierilor: „Minciunile despre mâncarea în eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaționalelor”
Laboratoarele și start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13, la 117, din 2016 până în 2022 şi iar până în 2030, producția globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone, arată datele prezentate în presa internațională.
Inițiativele de la Bruxelles au provocat revoltă în rândul fermierilor:
În momentul de față există riscul concret ca agricultura să fie redusă, cu consecințe evidente asupra zonelor interne prin abandonarea progresivă a teritoriilor”, a mai precizat Fini.
„Tirania multinaționalelor” trebuie oprită, susțin fermierii:
„Minciunile despre mâncarea în eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaționalelor care urmăresc să modifice stilurile alimentare naturale bazate pe calitate și tradiție cu operațiuni de marketing iscusite (…)
Suntem gata să luptăm împotriva ‘alimentelor Frankenstein’, care pun în pericol democrația economică”, a declarat președintele Coldiretti Ettore Prandini.
Giorgia Meloni, premierul Italiei, se opune introducerii pe piață a cărnii artificiale
În data de 22 decembrie 2022, Coldiretti (Confederația Națională a Fermierilor), a anunțat o mobilizare de 350 de mii de semnături împotriva comercializării cărnii sintetice. Printre semnatari se numără premierul Giorgia Meloni și ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida.
În prezent, există două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel și Singapore.
Între timp, retailerii din Europa au început să reducă în mod consistent cantitățile de carne puse la vânzare pe rafturi. Alternativele, produsele vegetale, iar pentru cei mai curajoși, probabil, insectele, proaspăt aprobate de UE.