Reducerea numărului de secretari de stat, discutată în ședința de Guvern. Câte posturi ar putea fi tăiate
Reorganizarea ministerelor, promisă în programul de guvernare, revine pe masa Guvernului.
Executivul discută în ședința de joi reducerea numărului de secretari de stat, astfel încât aceștia să fie în număr de maxim doi la fiecare minister, cu excepția portofoliilor mari unde vor fi patru. Rămân și ministere cu același număr de secretari de stat.
Măsura a fost anunțată de coaliția de guvernare încă de la finalul anului trecut. Promisiunea PNL, PSD și UDMR avea în vedere ca în fiecare minister să există maxim doi secretari de stat și la ministerele mari să fie 4. Joi se discută în ședința de guvern această măsură.
Cele mai multe ministere vor avea 4 secretari de stat, potrivit proiectului. Sunt două ministere cu doi secretari de stat. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene rămâne însă cu 5 secretari de stat, mai mult decât promiseseră inițial.
Cei mai mulți secretari de stat revin PSD, pentru că este cel mai mare partid ca pondere în Parlament și în Coaliție. Acesta este urmat de PNL, care are 21 de secretari de stat, UDMR și minoritățile. Numărul total al secretarilor de stat va fi de 55 din totalul de aproximativ 75 câți sunt în prezent. Aceștia însă sunt doar secretarii de stat din ministere. Este dificil de estimat câți secretari de stat sunt în total în subordinea Executivului, deoarece nu toate ministerele și-au actualizat site-urile sau nu au organigrama actualizată.
De asemenea, un număr considerabil de secretari de stat sunt și în agențiile din subordinea Guvernului. Este vorba de șefii de agenții care au funcții asimilate secretarilor de stat, primind salarii echivalente. Astfel numărul ar depăși cifra de 100 de secratari de stat.
Reducerea de posturi nu este considerabilă, având în vedere că numărul lor din ministere este unul mare. Printre promisiuni, Coaliția a promis că va tăia peste 1.800 de posturi din subordine, dar nu există informații privind stadiul actual al implementării măsurii.