În urmă cu un sfert de secol, în California, pe Rose Bowl din Pasadena, ”Generația de Aur” a lui Hagi, Popescu, Munteanu, Belodedici, Petrescu și Răducioiu se apropia și ea de o semifinală, dar de Cupă Mondială.
Pe 3 iulie 1994, România avea să obțină cel mai important rezultat din toate timpurile, o victorie cu Argentina, scor 3-2, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din SUA. Astăzi, de la acel meci de legendă se împlinesc 25 de ani. Un sfert de secol. O viață de fotbalist. Sunt 25 de ani în care fotbalul românesc a intrat într-o pantă descendentă teribilă. 25 de ani în care am trăit mai multe eșecuri decât succese, 25 de ani în care am pierdut, atât turnee important, cât și oameni de valoare. Să lăsăm deoparte dramele și să revenim la meciul de pe Rose Bowl din Pasadena…
România – Argentina 3-2 ne trezește și azi sentimente unice. Cu siguranță, pentru noi, românii, duelul din California a fost punctul culminant al ”Generației de Aur”. Ei bine, România – Argentina este un punct de referință și pentru specialiștii din fotbal atunci când apare întrebarea ”Care a fost cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale?”
Nu cu mult timp în urmă, jurnalistul britanic Craig McCracken de la ”The Guardian” a publicatun articol de excepție dedicat meciului România – Argentina de la Cupa Mondială din SUA 1994. McCracken și-a ales meciul preferat din istoria tuturor cupelor mondiale și încearcă să își convingă cititorii că duelul de pe Rose Bowl din Pasadena, România – Argentina, a fost cel mai frumos din istorie.
”Există un singur răspuns corect și rațional la întrebarea care este cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale. Titlul îi aparține, fără echivoc, meciului din optimile Cupei Mondiale din 1994, disputat de România și Argentina”, scrie publicația britanică.
McCracken notează că, la acel turneu final, România se lăuda cu un joc ”fantastic” și ”telepatic pe contra atac”, cu ajutorul căruia reușise să se claseze pe primul loc în grupa sa. De cealaltă parte, Argentina ajunsese pe locul al treilea în grupă, după înfrângerea suferită contra Bulgariei. Chiar și așa, istoria Argentinei la Cupa Mondială o făcea favorită în fața României.
Meciul de pe 7 iulie 1994 fusese catalogat drept confruntarea de 5 stele dintre Maradona și Maradona din Carpați (așa cum era cunoscut Gheorghe Hagi), însă Argentina îl pierduse doar cu trei zile înaintea partidei pe Diego, care picase testul anti doping, iar Claudio Caniggia nu era nici el disponibil. Argentina îi avea însă pe briliantul din Serie A Gabriel Batistuta și pe Abel Balbo.
Despre meciul din 1994, Maradona a declarat: ”Argentina nu a fost învinsă pe teren, a fost învinsă în afara terenului”. Craig McCracken îl pune repede la punct: ”Să sperăm că în momente mai tăcute, Maradona își dă acum seama că nu a fost nicio rușine să pierzi cel mai epic meci din istorie”, încheie jurnalistul The Guardian.
Pentru meciul din ”optimile” Cupei Mondiale din 1994, ”Puiu” Iordănescu nu se putea baza pe Florin Răducioiu, suspendat. În locul său a intrat Ilie Dumitrescu, mutare care s-a dovedit mai mult decât inspirată.
Anghel Iordănescu a început partida de pe Rose Bowl din Pasadena cu Florin Prunea în poartă, Dan Petrescu, Daniel Prodan și Miodrag Belodedici, Ionuț Lupescu, Gică Popescu, Dorinei Munteanu, Gică Hagi (căpitan), Ilie Dumitrescu, Tibor Selymeș și Gică Mihali. Au mai jucat Costel Gâlcă (minutul 86 în locul lui Hagi) și Corneliu Papură (minutul 89 în locul lui Dumitrescu).
De celaltă parte, Alfio Basile, selecționerul Argentinei a început cu Luis Islas în poartă, Jose Chamot, Roberto Sensini, Fernando Redondo, Oscar Ruggeri (căpitan), Jose Basualdo, Gabriel Batistuta, Fernando, Caceres, Diego Simeone, Ariel Ortega și Abel Balbo. A mai jucat Ramon Medina Bello în locul lui Sensini din minutul 63.
Acei fotbalisti au avut alta scoala in comparatie cu cei de azi .