de Mihai Sărmășan
Adrian Linca este cel mai cunoscut jurnalist sportiv bistrițean. De-a lungul timpului Adrian Linca a colaborat atât cu Gazeta Sporturilor, cât și cu Pro Sport
M.S Vă amintiți la ce ediție a Cupei Mondiale v-ați uitat prima dată la TV?
A.L Da, îmi amintesc, deși aveam doar 6 ani! Mondialul din Argentina, din 78, a fost transmis de Televiziunea Română, surprinzător pentru acea epocă. Îmi aduc aminte că avea un generic pe care îl parodiam apoi cu copiii, în fața blocului: ”Arhentina, cocoșul și găina…”A fost mondialul în care a strălucit Mario Kempes și au apărut repede și la noi nume și porecle după marele atacant argentinian. Da, alea-s primele mele amintiri despre Cupa Mondială!
M.S De-alungul istoriei Campionatului Mondial de fotbal, care este meciul care v-a rămas în memorie sau v-a impresionat cel mai mult?
A.L Mi-au rămas în memorie multe meciuri faine. Îmi aduc aminte golurile din finala din 1982, dintre Germania și Italia. De altfel, știam pe de rost echipa Italiei, campioană mondială cu Bearzot antrenor. O știu și acum: Zoff, Antognoni, Scirea, Grazziani, Colovatti, Gentile, Rossi, Conti, Oriali, Tardelli…Mi-a rămas în minte și mâna lui Maradona din 86, chiar dacă am văzut acel meci cu mulți purici, la un televizor sport, pe Dealul Dumitrei. Dar cel mai pregnant, sigur, mi-au rămas în minte meciurile din SUA 94. Am văzut acel Campionat Mondial la barul lui Cornel Man, de pe Bulevard. Îmi amintesc că după Victoria cu Argentina am chefuit ore întregi și patronul, altfel, destul de zgârcit, ne-a pus pe mese toate băuturile ce le avea în bar.
M.S Care este echipa care a jucat cel mai frumos fotbal la o ediție a Cupei Mondiale?
A.L Probabil, Brazilia lui Zico și Socrates. O echipă care, chiar dacă nu a câștigat cupa Mondială în anii 78, 82, e considerate și de brazilieni cea mai bună din istoria fotbalului lor. Dar mie îmi place mult și fotbalul pragmatic jucat de nemți sau de italieni, nu neapărat cel spectaculos al sudamericanilor.
M.S România nu a mai fost la un Campionat Mondial din 1998. Când credeți că ne vom mai califica la o Cupă Mondială?
A.L Nu degrabă! Am trait din seva anilor de communism, fără să ne construim un sistem în sport, nu doar în fotbal. Până nu vom înțelege cu adevărat piramida unui sport de performanță și vom ignora baza, copiii și juniorii, nu vom mai avea fotbal. Îmi aduc aminte de un meci al Franței cu Bulgaria acu vreo 20 de ani, în preliminarii. Franța a luat bătaie atunci și nu s-a calificat la mondiale. Însă a înțeles ce are de făcut, a construit și uite acum ce forță a devenit!
M.S Care meci al naționalei noastre v-a plăcut cel mai mult din istoria participăriilor României la un Campionat Mondial de Fotbal?
A.L Cui nu i-a plăcut meciul celebru cu Argentina din 94 sau cu Columbia…? Deși n-am prins generația de la Guadalajara, am văzut ulterior meciurile din Mexic, cu Dinu, Dumitru sau Dumitrache. Și meciurile alea au fost de excepție. Însă cred că România a făcut meciuri mai bune în preliminarii, când ne calificam de pe primul loc în grupă, decât la turneele finale.
M.S Care este jucătorul român, dar și cel străin, care prin evoluțiile sale, v-a lăsat cea mai frumoasă impresie la o Cupă Mondială?
A.L Pentru că nu mai sunt așa de tânăr și mă paste alzheimerul, nu pot zice că mi-au rămas impresii puternice de la campionatele recente. Însă îmi amintesc, ca bătrânii, de jucători de acum 30-40 de ani. De pildă, îmi plăcea Platini, Breitner sau Antognioni. Însă, cu siguranță, Hagi m-a marcat cu evoluțiile lui din 94.
M.S Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?
A.L Franța! Am mizat pe ea și acum 4 ani și am câștigat un pariu cu prietenii. Și de data aceasta, atacul cu Mbappe, Griezmann și Benzema mi se pare de neoprit.
M.S Cine credeți că va juca finala de pe 18 decembrie?
A.L Franța – Brazilia!