Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și grupul Iulius au propus o investiție de 2,87 miliarde de euro.
Este un proiect amplu de dezvoltare pentru țară, reprezentativ la nivel internațional: revitalizarea și integrarea complexului Romexpo, din capitală în circuitul internațional, cu o investiţie în etape, de 2,87 miliarde de euro: muzee și sală multifuncțională de evenimente, un nou parc și conexiuni urbane verzi, soluții de fluidizare a traficului, cu 12.000 locuri de parcare .
„Demersurile noastre constante sunt îndreptate spre consolidarea și extinderea activității Romexpo, care stau la baza acestui amplu demers investițional. Un proiect de o asemenea importanță necesită cooperarea și implicarea mediului public și privat, dar și susținerea autorităților și comunității”, a spus Mihai Daraban, preşedintele CCIR.
Investiția estimată la 2,87 miliarde de euro și va fi realizată etapizat. Conceptul proiectului gravitează în jurul unei componente culturale dominante, un omagiu adus marilor valori autohtone. Aici va fi primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuși, care va deveni un simbol național, dar cu rezonanță internațională.
Pavilionul central va fi reconfigurat în sala multifuncțională George Enescu. Proiectul integrează pavilioanele expoziționale pe care le reconfigurează și modernizează într-un centru de conferințe și congrese de anvergură, adaptat nevoilor unei capitale europene.
Romexpo se va deschide spre comunitate, prin intermediul unei succesiuni de atracții publice: parc central, grădini înierbate, arbori maturi și vegetație luxuriantă, alei de promenadă, esplanadă și piațete. Noul parc, care va ocupa 30% din suprafața proiectului, va face o legătură directă cu Parcul Regele Mihai I al României și va realiza o conexiune verde de la Piața Charles de Gaulle.
Proiectul pentru fluizarea traficului este realizat în colaborare cu una dintre cele mai mari companii specializate din Europa, incluzând crearea de noi artere rutiere și lărgirea unor benzi de circulație, dar și piste de bicicletă și facilități care contribuie la mobilitate urbană. Va fi realizată și cea mai mare parcare din România, cu 12.000 de locuri subterane și supraterane.
Cel mai puternic pol de business din țară va fi construit în conformitate cu principiile pentru „clădiri verzi”. Componenta de birouri va concentra principalele companii multinaționale din segmentul tehnologiei și va genera crearea a 30.000 de noi locuri de muncă, o infuzie a capitalului uman care permite retenția tinerelor talente. 2.000 de locuri de muncă sunt estimate pentru perioada construcției.
Ansamblul de retail completează conceptul de lifestyle center. Branduri premium, zone de servicii, cele mai noi concepte de entertainment și petrecere a timpului liber vor fi parte din oferta celui mai impresionant proiect mixed-use din Europa. Proiectul înglobează cel mai mare spațiu destinat producătorilor și comercianților autohtoni, într-un concept de fresh market dezvoltat în premieră în România.
Va fi accesibil un centru al antreprenoriatului românesc, unic în țară, facilități de tip coworking capabile să genereze oportunități pentru mediul de business local. Un element inedit este și Muzeul de Istorie Monetară, o inițiativă în premieră națională, dar și cel mai mare Oceanariu din țară, un adevărat parc acvatic. Ca o funcțiune complementară va fi realizat și un hotel de 5*.
Romexpo este cel mai mare organizator de târguri şi expoziţii din țară, cu 40 de târguri, expoziții și saloane comerciale pe an. Iulius are portofoliu de 300.000 mp de spaţii de retail şi 253.000 mp de spaţii office, 107.000 mp fiind în dezvoltare.
Compania a creat reţeaua naţională Iulius Mall, cu patru centre regionale (în Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Suceava) şi ansamblurile mixte Palas Iaşi și Iulius Town Timișoara, cu un trafic anual de peste 68 milioane de vizitatori.
Pe segmentul office, Iulius are 12 clădiri clasa A, sub brandul United Business Center, în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara. Iulius și Atterbury Europe au inaugurat proiectul Iulius Town Timişoara, proiect de regenerare urbană de 442 milioane de euro. De asemenea, Iulius controlează producătorul de abrazive Carbochim Cluj.