de Mihai Sărmășan
Comuna Parva este situată pe Valea Rebrei alături de comuna Rebra și spre Năsăud, comuna Rebrișoara. Este situată în dealurile Năsădului, în inima munților Rodnei.
Așezată la poalele muntelui Bârla care se înalță până la 1628 m și face parte din masivul muntos al Rodnei, comuna Parva își are limitele teritoriale între hotarele localitătilor Rebrișoara-Gersa 2, Rebra, Feldru și Sângeorz-Băi.
Drumul care strabate aceasta localitate face legatura cu Telciu.
Relieful este destul de diversificat, fauna și vegetația făcând din comuna Parva o regiune deosebit de pitorească. Dealurile ocupă cea mai mare parte a teritoriului, fiind situate de o parte și de alta a Văii Rebrei.
Valea Rebrei este o vale îngustă, cu aspect de defileu, fiind cuprinsă între două aliniamente de culmi ce coboară din creasta principală a Muntilor Rodnei spre Valea Someșului Mare, pe o direcție nord-sud.
Culmea de pe partea stângă (estică) separă bazinul hidrografic al Rebrei de bazinele hidrografice ale văilor Cormaia, Dan, și Feldrișel.
Pădurile mari și pășunile bogate de pe întinsul comunei Parva, la care se adaugă pașunile alpine în perioada mai-septembrie, au dat posibilitatea creșterii animalelor, în paralel cu agricultura.
Din moși-strămoși, oamenii acestor locuri se știu mari oieri, dar și crescători de vaci, cai și porci. În târgurile de animale, oile parvenilor au fost și sunt foarte căutate pentru randamentul lor ridicat în ceea ce privește producția de lapte si de carne.
Parvenii au valorificat încă din vremuri îndepărtate potențialul energetic al Văii Rebrei. Industria casnică a excelat, mai ales în ramurile industriei textile și cea a lemnului.
Confecționarea îmbrăcămintei era o atribuție principală a femeilor, iar cea de prelucrare a lemnului, a bărbaților. Conditiile specifice ale acestei comune cu multe alte văi laterale care se varsă în Rebra, a permis să se practice morăritul, un meșteșug de strictă necesitate.
sursa foto: Facebook Dorin Circu/Ioan Strugari