O învățătoare din Pakistan care a pus bazele unei școli pentru elevii dezavantajați din satul ei, încă de când avea 13 ani, este câștigătoarea premiului Global Teacher 2023, de un milion de dolari
O învățătoare din Pakistan care și-a dedicat ultimii peste 25 de ani educării copiilor dezavantajați din comunitatea sa, după ce a fost nevoită să studieze singură în adolescență și a reușit de la 13 ani să pună bazele unei școli în curtea casei sale, a fost recompensată miercuri seară, 8 noiembrie, cu premiul „Global Teacher Prize” 2023 pentru profesori merituoși, acordat de fundația americană Varkey, și cu suma de un milion de dolari, anunță organizatorii.
Anunțarea câștigătorului acestui premiu considerat Oscarul din Educație a avut loc în cadrul celei de-a 42-a Conferințe Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), desfășurată la Paris.
Printre cei 50 de finaliști în cursa pentru Global Teacher Prize 2023 s-a aflat și profesoara de educație muzicală Ana-Maria Rusu de la Colegiul „Unirea“ și Școala Gimnazială Nr. 5 din Focșani. Nominalizarea Anei-Maria Rusu vine în urma eforturilor ei în răspândirea educaţiei muzicale şi a activităţilor şi metodelor ei creative, prin care a ajuns la mii de elevi şi profesori din România, Republica Moldova şi diaspora, conform organizatorilor.
Parcursul profesoarei Sister Zeph din Pakistan este influențat de experiențele pe care le-a trăit în școală, potrivit descrierii făcute de organizatori pe site-ul competiției. La 13 ani, Zeph a înțeles care este puterea educației și a început să își ajute vecinii și copiii din comunitate. Susține că, deși în școala din regiune nu existau utilități de bază, a putut să suplinească acest lucru cu dedicarea și pasiunea de a da mai departe din cunoștințele ei:
„După ce a fost bătută și umilită de profesorul ei în fața colegilor de școală când era mică, sora Zeph și-a deschis propria școală în curtea casei sale la vârsta de doar 13 ani, învățând singură acasă și oferind cursuri copiilor din zonă. A început să muncească încă de mică pentru a-și finanța școala gratuită și mergea din ușă în ușă pentru a recruta elevi. Deși școala ei nu dispunea de facilități de bază, ea spune că “avea respect, egalitate, dragoste și pasiune pentru toți elevii, pasiune care avea să facă istorie în viitor”.
Ea a continuat să învețe singură ca studentă particulară, lucra 8 ore pe zi, preda 4 ore la școala ei și învăța singură 4 ore noaptea, citind ziare și ascultând știri în limba engleză pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile de vorbire, deoarece nu exista nimeni educat în familia ei sau în cartier la acea vreme. Acum predă de 26 de ani și a devenit o figură extrem de influentă”, se arată în prezentarea învățătoarei.
Și continuă: „În 2006, bărbați înarmați i-au atacat casa pentru că le preda fetelor, așa că profesoara a fost nevoită să părăsească satul împreună cu familia ei, revenind după șase luni, de data aceasta, cu decizia de a nu-și lăsa niciodată elevele singure, continuă în descriere. În 2010 a obținut primul masterat de la Universitatea din Punjab în științe politice, având până atunci peste 100 de studente în curte. A folosit foarte mult tehnologia, învățând de pe internet și împărtășind cunoștințele cu studenții ei. Fără nicio pregătire formală în domeniul IT, a făcut din Google profesorul ei.
A câștigat premiul Lynn Syms Global Prize 2014 și a cumpărat o mică bucată de teren, unde a început să predea gratuit despre abilități femeilor dimineața, iar seara le preda elevilor săi, mulți dintre ei fiind acum profesori voluntari alături de ea. Aceste studente duc o viață de succes, multe dintre ele fac masterate în criminologie, HR, marketing, finanțe și comunicare în masă. De-a lungul acestor 26 de ani, sora Zeph a învățat sute de copii, iar acum are o școală adecvată, unde în prezent 215 copii defavorizați primesc educație gratuită și, deși clădirea școlii este închiriată, este o școală adecvată. Zeph și-a dedicat viața cauzei și spune că “ va continua să muncească pentru a educa copiii din lume atâta timp cât voi fi în viață”, mai scrie în profilul învățătoarei din concurs.
Global Teacher Prize este un premiu acordat de către Fundația Varkey din Statele Unite ale Americii – care militează pentru îmbunătățirea și ridicarea standardelor în educație, potrivit coordonatorilor de proiect – pentru “un profesor excepțional care a adus o contribuție impresionantă profesiei sale”, în valoare de 1 milion de dolari (sursa), apărut în 2015. Este considerat echivalentul premiilor Oscar, din industria filmului, în Educație.
sursa edupedu. ro