Uniunea Europeană vrea să determine Spotify să dea mai mulţi bani cântăreţilor şi compozitorilor
Platformele de streaming audio precum Spotify ar trebui să se pregătească pentru noi reglementări din partea Uniunii Europene.
Un important deputat din comisia pentru cultură a Parlamentului European doreşte ca giganţii de streaming să remunereze mai bine şi să ofere mai multă vizibilitate creatorilor de muzică şi artiştilor europeni.
Există o lacună în regulamentul nostru. Trebuie să o umplem”, a declarat într-un interviu deputatul social-democrat spaniol Iban García del Blanco. El elaborează un raport care, promite, va fi „intruziv pe această piaţă”, deoarece „este subsectorul cel mai dezechilibrat al sectorului cultural în acest moment”.
Demersul Parlamentului European de a sesiza Spotify şi colegii săi evidenţiază frustrările cântăreţilor, artiştilor şi compozitorilor de faptul că au fost lăsaţi pe dinafară de către factorii de reglementare din UE, în condiţiile în care giganţii de streaming au preluat tot mai mult controlul asupra industriei în ultimii ani, scrie POLITICO.
Europarlamentarul spaniol face apel pentru o mai bună distribuire a veniturilor provenite de la principalele platforme de streaming către creatorii din industrie. García speră că raportul său, deşi nu este obligatoriu, va obliga Comisia Europeană să rezolve problema.
Potrivit lui Véronique Desbrosses, directorul general al GESAC, ce reprezintă organizaţiile care colectează drepturi de autor şi compozitori în Europa, „problema este că această piaţă muzicală nu este deloc reglementată la nivel european”.
Streamingul „a devenit principala cale de acces la muzică şi a canibalizat celelalte căi”, ceea ce i-a pus pe artişti la mila platformelor, a susţinut ea.
Spotify, al cărui sediu central se află în Suedia, nu este singurul gigant afectat. Deşi a avut cea mai mare cotă de piaţă globală pentru streamingul de muzică (31%) în 2021, printre concurenţii săi se numără Apple (15%), Amazon (13%) şi Tencent (13%).
Se aşteaptă ca remunerarea să domine activitatea legiuitorilor asupra raportului. Directiva privind drepturile de autor din 2019 a introdus un principiu de „remunerare adecvată şi proporţională”, dar „mărimea plăcintei”, banii reali care ajung la artişti şi creatori, nu a răspuns încă aşteptărilor acestora.
„Nu suntem plătiţi decent. Trebuie să ai zeci de mii de stream-uri pentru a avea un pic de ceva”, a spus Desbrosses.
sursa Mediafax