Jumătate dintre marile multinaţionale intenţionează să reducă spaţiul de birouri în următorii ani
Aproximativ jumătate dintre marile multinaţionale plănuiesc să reducă spaţiul de birouri în următorii trei ani, pe măsură ce se adaptează la creşterea numărului de persoane care lucrează de la distanţă, în urma pandemiei de COVID-19.
Un sondaj Knight Frank, realizat în rândul directorilor responsabili de domeniul imobiliar din 350 de companii din întreaga lume, care au împreună 10 milioane de angajaţi, a arătat că cele mai multe dintre ele îşi propun să reducă spaţiul cu 10-20%, notează Financial Times.
Mai bine, dar mai puţin spaţiu este probabil sloganul pentru organizaţiile mari”, a declarat Lee Elliott, expert în domeniul imobiliar comercial la Knight Frank. „Nu este vorba de moartea pieţelor imobiliare, deoarece ceea ce vedeţi este un deficit de ofertă şi, prin urmare, o creştere a chiriilor pentru clădirile de primă mână”.
Perspectiva ca marile companii să facă noi reduceri de spaţii de birouri a stârnit îngrijorări cu privire la viitorul clădirilor mai vechi şi al locaţiilor nepopulare, în timp ce piaţa imobiliară comercială negociază o încetinire dureroasă provocată de creşterea ratelor dobânzilor.
De asemenea, aproape jumătate dintre companiile intervievate intenţionează să îşi schimbe sediul în următorii trei ani. Cu toate acestea, majoritatea companiilor mai mici intenţionează să îşi extindă spaţiul de birouri.
Elliot a declarat că multe companii au suspendat deciziile imobiliare în ultimii trei ani, aşteptând să evalueze obiceiurile de lucru post-pandemic. Multe dintre ele vor trebui să aştepte în continuare să le expire contractele de închiriere înainte de a face schimbări, a adăugat el.
„Au fost mulţi oameni care au vorbit despre schimbare, dar nu am văzut prea multe dovezi în acest sens. Cred că acum suntem la acel punct de cotitură”, a spus el. „Schimbarea pe piaţa ocupanţilor este un joc de 3-6 ani, nu un joc de 3-6 luni.”
Companiile au abordări diferite în ceea ce priveşte munca de acasă. BlackRock a ordonat luna trecută tuturor angajaţilor să se întoarcă la birou patru zile pe săptămână, după ce JPMorgan a decis în aprilie să ceară personalului de conducere să lucreze de la birou cu normă întreagă.
Aproximativ o treime dintre companii au optat pentru munca de la birou în totalitate, potrivit cercetării Knight Frank, care a acoperit companii din întreaga lume din industrii care variază de la tehnologie la servicii financiare. Majoritatea companiilor, adică 56%, au optat pentru o politică hibridă, în timp ce aproximativ 10% intenţionează să lucreze în mare parte sau în întregime la distanţă.