Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou cad în acest an în weekend, ceea ce înseamnă că românii nu vor mai beneficia de mini-vacanțele de până acum.
Crăciunul este sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos și se celebrează în fiecare an la data de 25 decembrie. Însă în acest an, Crăciunul cade și într-o zi de weekend, respectiv duminică și luni, astfel angajații beneficiază de o singură zi liberă plătită, pe 26 decembrie.
Anul 2023 începe cu un weekend prelungit, deoarece ziua de 2 IANUARIE, care este zi liberă legală, va cădea luni. Ziua de 2 ianuarie nu este singura zi liberă legală din prima luna a anului 2023. Tot în luna ianuarie 2023 românii se vor bucura de o altă zi liberă și anume ziua de 24- Ziua Unirii Principatelor Române.
În plus, PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Iniţiatorii precizează că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.
”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României.
Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare;
în tradiţia ortodoxă”, se arată în expunerea de motive. Social-democraţii mai arată că Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează.
”Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”. în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă”, spun parlamentarii PSD.
Ei arată că, strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an.
”Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului.
Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. în acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD.
”Având în vedere cele menţionate mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel încât zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul), sărbători deosebit de importante pentru creştinii ortodocşi, şi nu numai, să fie declarate ca zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, spun iniţiatorii.
Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii a fost depusă săptămâna aceasta, la Senat şi este iniţiată de preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Zile libere 2022. În schimb, începutul lunii decembrie va aduce o mini-vacanță pentru angajați. 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei cade într-o zi de miercuri, iar joi este 1 Decembrie – Ziua Națională.
Zile libere 2022. Bugetarii vor avea liber și vineri, astfel încât minivacanța angajaților din sectorul public va ajunge la 5 zile, incluzând și weekendul. Măsura a fost deja discutată la nivelul Coaliției, aprobarea ei fiind o formalitate.
De altfel, și o parte dintre companiile private își vor lăsa angajații liberi în ziua de vineri. Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare sărbătorile religioase anuale. Luna decembrie a anului 2022 va avea 20 de zile lucrătoare.
România are mai puține zile libere comparativ cu alte state din UE:
Spania – 38 de zile libere
Elveția – 26 de zile libere
Albania- 21 de zile libere
Bosnia și Herțegovina – 21 de zile libere
Germania -18 zile libere
Kosovo – 17 zile libere
Cipru -16 zile libere
Malta -14 zile libere
Suedia -13 zile libere
Italia -12 zile libere
Belgia -10 zile libere
Rusia – 17 zile libere
Marea Britanie – 16 zile libere
Serbia – 10 zile libere
Bulgaria – 14 zile libere