Mierea de albine românească a reuşit să cucerească lumea. Concret, mierea de Durneşti, judeţul Botoşani, ajunge atât în Europa, cât şi în Japonia, Canada, China, datorită pasiunii pentru inovaţe a tânărului apicultor botoşănean Iustin Marineac, în vârstă de 31 de ani. Acesta a reuşit să obţină un produs unic în România, „mierea în trei culori”, deosebit de apreciată şi de solicitată, scrie revista-ferma.ro.
„Printr-o metodă care îmi aparţne, am reuşit să aşez în borcan, în straturi verticale, trei tipuri de miere, respectiv miere de salcâm, de tei şi polifloră. Ideea mi-a venit la târguri, acolo unde am sesizat faptul că, oamenii doreau să cumpere miere din fiecare sortiment, dar se plângeau că nu prea au bani. Atunci, am început să mă gândesc la o modalitate prin care aş putea să adun în acelaşi recipient toate aceste tipuri de miere de albine. Mai întâi, am aşezat straturi orizontale, dar pentru a ajunge la mierea din stratul de jos, întâi trebuia consumată mierea din straturile de deasupra. Ca urmare, am încercat să aşez straturile pe verticală, astfel încât accesul la fiecare strat cu miere să fie uşor oricând. Împreună cu câţva prieteni specializaţ pe tehnică, în trei luni de muncă asiduă, am confecţonat un aparat special cu un dozator, care asigură presiunea potrivită pentru fiecare strat de miere, şi cu un sistem de deplasare rapidă a lamelelor de separare a straturilor”, a explicat Iustin Marineac.
Londra – destinaţa primei livrări
Prima şarjă din noul produs a fost obţnută la finalul anului 2016, cea dintâi livrare efectuându-se în anul 2017, în Londra.
„Pur şi simplu, am luat produsele şi am plecat la Londra, unde aveam o cunoştinţă. În câteva ore, am vândut tot şi am câştigat aproximativ şapte mii de lire. Următoarele destinaţi au fost Germania, Austria, Spania, Franţa. S-a dus vestea, mai ales prin facebook şi ulterior am avut solicitări din mai multe ţări europene şi chiar de pe alte continente. Îmi amintesc de prima mea vizită în Tokio, atunci când am fost deosebit de impresionat de faptul că deja ştiau povestea mea cu mierea în trei culori şi nu a mai fost nevoie să explic. A fost o mare bucurie şi m-am simţit încurajat să continui. Astăzi, aproape că nu reuşesc să onorez toate comenzile pe care le primesc din toată lumea”, mărturisea tânărul apicultor.
La această dată, mierea în trei culori se valorifică la borcane de 360 grame şi de un kilogram. Singurul moment când straturile cu miere se amestecă şi se omogenizează este atunci când borcanul cu miere se supune tratamentului termic. Dar, recomandarea apicultorului este ca mierea să se consume în starea în care se găseşte, chiar şi atunci când ajunge în situaţa de a cristaliza.