Rusia a fost, este și va fi o permanentă amenințare la adresa României. Acest lucru trebuie să îl conștientizeze toți decidenții publici și toți românii. Decizia noastră de a deveni parte din UE și NATO a fost salutară. Altfel, nu am fi avut nicio șansă să rezistăm presiunii permanente exercitate de ruși pentru extinderea influenței în estul Europei. Și am simțit pe pielea noastră de-a lungul istoriei ce înseamnă să fim în sfera de influență rusească.
Rusia nu poate fi oprită decât prin menținerea și consolidarea unității, coeziunii și determinării statelor democratice care sunt membre în NATO și în UE. Orice fisură, orice indecizie, orice agendă statală individuală poate crea breșe care să permită câștiguri pentru Rusia și drame pentu populații întregi.
Rusia intervine în sprijinul regimurilor autocrate din Belarus și Kazahstan. Rusia pune presiune permanentă pe Georgia. Rusia amenință un stat suveran ca Ucraina fără niciun fel de motiv legitim. Rusia solicită cu un tupeu de neacceptat revenirea la situația din 1997. Rusia își permite să ceară imperativ să se substituie deciziei unor state suverane, care ar putea decide să devină membre NATO. Rusia finanțează mișcări și partide antieuropene pentru șubrezirea unității europene. Toate aceste acțiuni, în contradicție flagrantă cu dreptul internațional, arată clar pericolul potențial reprezentat de Rusia față de orice stat aflat în aria sa de influență.
Acțiunea autorităților din România trebuie să fie foarte clară și fermă, alături de aliații noștri. Tăcerea și inacțiunea lui Iohannis de o lună de zile nu pot fi acceptate. Măcar în domeniul politicii externe și în domeniul apărării, domenii aflate în competența directă a instituției prezidențiale, președintele trebuie să își dea două palme să se trezească din adormire, să comunice cu cetățenii și să fie parte la toate formatele de discuții care vizează interesele României. Să ia decizii, să aibă inițiative și să ia poziții publice clare.
Ludovic Orban, președinte partidul Forță Dreptei