Azi, 6 noiembrie, a început campania electorală în mod oficial, deși neoficial unii candidați de mult timp își asigură voturile pentru încă 4 ani bine petrecuți în legislativul României.
Analizând listele de candidați pentru Camera Deputaților și Senat, observ cu ușurință cum interesul poartă fesul. Parlamentari care în trecut au fost pe un loc eligibil într-o listă a social-democrațiilor, azi se află pe listele ecologiștiior, de exemplu. Sau liberali care se afișau tot timpul cu principiile introduse de către Brătineni în rândul societății românești, azi zâmbesc frumos în poze alături de președintele Pro România. Situații de traseism politic sunt multe, din nefericire.
Oare poziționarea pe spectrul politic mai are vreo relevanță? Încă există politicieni care țin cont de ideologia politică sau pur și simplu își doresc un nou mandat, indiferent de sigla politică afișată pe materialele electorale împărțite electoratului?
Cred, cu tărie și maximă convingere, că o mare problemă care dăinuie în rândul aleșilor noștri este lipsa de seriozitate în ce privește fidelitatea față de partid. Nu mă refer la o supunere oarbă și umilită, aprobând orice directivă de la centru, nicidecum, trebuie să existe dreptul la libera exprimare, un pilon al democrației și al statului de drept, ci fac referire la modul în care majoritatea politicienilor privesc partidul politic ca pe un mijloc de transport pentru a ajunge la butoanele puterii. Odată ajunși, pierd interesul. Asemenea atitudini pătează imaginea guvernanților, dând impresia că politica este un joc pentru șmecheri, în loc de o muncă serioasă pentru binele națiunii și progresul acesteia. Traseismul afectează grav sănătatea societății, afirm acest lucru bazându-mă pe ideea că dacă principiile politice nu mai contează, de ce ar conta și principiile democratice? Sau păstrarea cuvântului și îndeplinirea promisiunilor făcute în perioada electorală? Sau respectarea Constituției?
România a trecut recent printr-o Stare de Urgență, acum este necesară o stare urgentă de schimbare în rândul celor care ne conduc! Cei vulnerabil n-au ce căuta pe scaunele Casei Poporului, punct. De ani de zile corupția și interesele personale au prioritate, în timp ce avem localități sufocate de incompetența și neglijența baronilor locali. M-aș bucura dacă parlamentarii n-ar mai beneficia de imunitate parlamentară pentru începerea unei urmăriri penale sau dacă ar fi luați la răspundere în cazul în care depășesc un număr respectiv de prezențe în plen nejustificate. Un muncitor din mediul privat este tras la răspundere când are absențe din cauza lenei, sau chiar este dat afară, de pildă.
Suntem și noi o nație, un popor, merităm mai mult respect! Votați informați!