Mihai Șora este filozof, profesor, a fost ministrul educației în primul guvern post-decembrist și o voce vehementă în manifestările pentru drepturi și libertăți. Este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și al Alianței Civice, două dintre primele organizații care au militat pentru conservarea democrației și a drepturilor civice.
S-a născut în anul în care România a intrat în război, în 1916, în Imperiul Austro-Ungar în familia preotului Meletie Șora, unde a învățat de foarte mic să scrie și să citească. A terminat liceul în Timișoara și s-a atașat de filozofie și de limbile clasice, latină și greacă. Așa încât în scurt timp a ajuns studentul lui Nae Ionescu și al lui Mircea Vulcănescu, iar pentru trei ani l-a avut ca asistent pe Mircea Eliade. Anii celui de-al doilea război mondial îi petrece în Franța, unde, cu o atitudine profund anti-fascistă, se apropie de doctrina socialistă și se înscrie în Partidul Comunist Francez.
În 1948 se întoarce în țară pentru a-și vedea părinții, iar regimul nou instalat îi interzice să mai plece în Franța, lucru care îl face să se întoarcă împotriva doctrinei comuniste și vreme de 20 de ani să nu publice nimic. După Revoluția din 1989 a făcut parte din primul guvern democratic, din care a demisionat, se pare, în semn de protest față de mineriada din iunie 1990. Până în acest moment, Mihai Șora a devenit părtaș al tuturor mișcărilor sociale și de protest prin care cetățenii își reclamă și își apără drepturile.
În iarna lui 2017, când Piața Victoriei a devenit neîncăpătoare pentru zecile de mii de protestatari împotriva OUG 13, Mihai Șora a ieșit în stradă și a argumentat:
”Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947. Ceea ce au făcut guvernanții în această noapte pot face oricând, cu orice lege, nu doar una a Justiției. Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil și dovedește, iată, cu o ciclicitate implacabilă. A fost noaptea minții guvernanților. Este prea mult și prea periculos pentru a-i lăsa să își facă în continuare de cap!”
Astăzi, Mihai Șora are 106 ani, a trăit într-un regim fascist și unul comunist. Suficient cât să înțeleagă și să aprecieze libertatea. Mihai Șora este mai bătrân și „mai înțelept decât România”.