Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că şcoala trebuie să înceapă pentru că este „inadmisibil să avem o generaţie pierdută”. Şeful statului a spus că regulamentele pentru deschiderea şcolilor vor fi publicate în scurt timp, dar că regulile de bază rămân masca, distanţarea şi igiena.
Întrebat de reporterul MEDIAFAX ce ar face în calitate de profesor, dacă un elev i-ar spune că are febră, şeful statului a spus că acesta ar trebui trimis la medic.
„Evident că atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema. În situaţia unei epidemii, cu atât mai mult”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele susţine că şcoala trebuie să înceapă, deşi nu aşa cum se întâmpla anii trecuţi.
„Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii. Nu se vor aduna, şcoala totuşi trebuie să înceapă fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. Deja, în mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei. Copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească cu alţi copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente, proceduri speciale pentru vremuri de epideme, la care lucreaza Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, există proiecte de regulamente, care încă se discută şi vor în scurt timp aprobate. Şeful statului a precizat că măsurile „nu sunt complicate”: „De bază rămân masca, distanţa, igiena, restul sunt chestiuni de specilitate, ce se face când se constată că un elev e bolnav, care şcoală se închide, care nu”.
Întrebat despre declaraţia pe proprie răspundere pe care ar urma să o completeze părinţii, Iohannis a spus că „nu trebuie să ne formalizăm prea tare”: „Evident că în situaţii de epidemie, părinţii vor urmări starea de sănătate a copiilor. Sigur că au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă. Îi încurajez pe toţi să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu, să îi ţină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluţii birocratice, dar fiecare trebuie să-şi asume rolul care îi revine”.