„Urmare a aprobării Listei proiectelor selectate pentru finanţare în cadrul Programului RO-Mediu și a validării acesteia de către Comitetul de Selecţie, astăzi am semnat, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu domnul ministru Tanczos Barna, contractul de finanţare printr-un grant SEE a proiectului BIOReSC (Bistrița – Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității locale de adaptare inteligentă și rapidă la gravitatea provocărilor legate de atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Dintre obiectivele specifice, enumerăm:
- Stimularea rezilienței locale la schimbările climatice prin promovarea infrastructurii albastre-verzi;
- Integrarea aspectelor legate de reziliența la schimbările climatice în procesul de identificare a soluțiilor tehnice privind:
- amplasarea locală a cablurilor electrice și/sau de telecomunicații;
- identificarea zonelor (inclusiv a arterelor rutiere) cu capacitate scăzută de drenare a apelor pluviale;
- construcția și renovarea clădirilor în general, a celor publice în special, ca parte a adaptării la noua legislație privind performanța energetică a clădirilor din perioada 2020-2021;
- zonele cu risc ridicat la schimbările climatice (insule de căldură, date meteorologice, disponibilitatea resurselor de apă și aglomerarea populației din puncte specifice).
Patru studii de fezabilitate, un plan și o strategie de atenuare a schimbărilor climatice vor rezulta în urma activităților prevăzute în proiectul ce va fi derulat de municipalitate. Bugetul BIOReSC este de 593.156,47 lei cu TVA, iar termenul de implementare este 15 decembrie 2022.
Țin să felicit colectivul Direcției Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistrița pentru implicare în atragerea de fonduri europene, cu atât mai mult cu cât doar 8 unități administrativ-teritoriale au reușit să obțină finanțare în cadrul Programului RO-Mediu”, a scris pe Facebook, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.