Vor românii să aibă colegi ucraineni? Ce cred despre integrarea refugiaţilor pe piaţa muncii din România?
Angajaţii români nu se tem de integrarea refugiaţilor ucraineni pe piaţa muncii din România. 47% nu văd o problemă în a lucra alături de refugiaţii ucraineni.
Angajatorii cred că principalul avantaj al unei echipe multiculturale este creşterea productivităţii.
În contextul războiului din Ucraina, mulţi locuitori ai ţării au fost nevoiţi să migreze şi să se stabilească în ţările vecine, cel puţin temporar, aşa cum este şi cazul refugiaţilor care au ajuns pe teritoriul României. Pe măsură ce perioada de şedere se prelungeşte, apare şi nevoia de a-şi găsi o sursă de venit stabil, iar principala provocare este dată de bariera lingvistică pentru cei mai mulţi, dar şi de prejudecăţile şi stereotipurile culturale negative.
Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, 47% dintre respondenţi au declarat că nu văd o problemă în a lucra alături de refugiaţii ucraineni, în timp ce 36% au spus că nu şi-ar dori să aibă în echipă cetăţeni ucraineni, iar 17% nu au răspuns.
Piaţa muncii a fost marcată în ultimii ani de un deficit mare al forţei de muncă, accentuat şi mai mult de situaţia pandemică.
45% dintre respondenţi spun că angajarea refugiaţilor ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru această problemă, în timp ce doar 16% cred contrariul. Alţi 31% spun că ucrainenii pot rezolva doar parţial problema deficitului forţei de muncă.
sursa : Mediafax