de Mihai Sărmășan
Peisaje de poveste te întâmpină în aceste zile pe cărările de munte ale Călimanilor, iar frumusețea acestor locuri a fost surprinsă de prietenul nostru, bistrițeanul Albert Gavrila, care a realizat în preajma Crăciunului o drumeție pe traseul Budacul de Sus(fosta cabană silvică Aluneasa) – Valea Budacul – Valea Bolovanul – Valea Prislopul – la intersecție de drumuri între Poiana Stănișoarei și Poiana Jirezi, pînă la intersectarea traseului BG (Cușma – vf. Bistricior) și retur, distanța parcursă fiind de peste 20 km, iar altitudinea maximă atinsă fiind de 1485 metri.
Aşezaţi în partea nordică a ţării, Munţii Călimani fac parte din grupa Carpaţilor Orientali. Sunt munţi de origine vulcanică, masivi, tineri, formaţi prin încreţirea scoartei terestre cu un potenţial turistic impresionant. Sălbăticia peisajelor întâlnite în Munţii Călimani este de o frumuseţe impresionantă.
Este cel mai extins dintre toate masivele vulcanice din întregul lanţ al Carpaţilor, întinzându-se pe suprafaţa a patru judeţe: Mureş, Bistriţa Năsăud, Suceava şi Harghita.