Biserica evanghelică din Saschiz a fost construită relativ târziu, abia în 1493, fiind proiectată direct ca biserică și fortăreață.E un model de biserică-cetate.
Majoritatea monumentelor similare au fost inițial doar lăcașe de cult, întărite ulterior, pentru a asigura protecția localnicilor în caz de atac asupra satului.
Construcția bisericii a fost terminată în 1525.A fost cetate pentru șapte sate. Mai târziu, biserica a servit ca model pentru multe alte biserici fortificate din Transilvania. Când a fost gata, era cea de-a șaptea biserică din sat, fapt care sugerează puterea unei localități care nu a ajuns niciodată oraș, dar a rivalizat din anumite puncte de vedere cu burgul Sighișoarei.
Biserica fortificată săsească este cea mai accesibilă dintre toate cele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind situată chiar pe drumul național, la 20 de kilometri de Sighișoara, spre Brașov.
Masivul turn-clopotniță de lângă biserică – o clonă a Turnului cu Ceas din Sighișoara – este una dintre construcțiile reper de pe segmentul de drum dintre cele două orașe. Poate la fel de pregnant mai marca împrejurimile șoselei doar turnul bisericii din Rotbav, dar acela s-a prăbușit în februarie 2016, stârnind un scandal național.
Turnul din Saschiz, masiv și pătrățos, încă stă în picioare, dar o crăpătură groasă îl spintecă chiar prin miez. Un pericol de prăbușire nu este iminent, dată fiind soliditatea construcției, spun specialiștii. Totuși, turnul nu este vizitabil, din motive de siguranță.
Turnul-clopotniță a fost construit din piatră și cărămidă, având acoperișul din țiglă smălțuita și colorată. În 1677, după ridicarea Turnului cu Ceas din Sighișoara, turnul a fost supraînălțat primind înfățișarea actuală.
La începutul Evului Mediu, Saschizul a fost locuit de secui, după care aceștia s-au mutat spre est, lăsând locul coloniștilor sași. Aceștia au ridicat și cetatea care se vede din sat, pe un deal din apropiere.
sursa: Facebook Transilvania frumoasă