Reporter special Crina Moldovan
Războiul din Ucraina a ucis până în prezent sute de oameni nevinovați, printre ei, din nefericire și copii.
Speranța unei vieți senine, departe de zona de conflict, a multor mame ucrainene, a prins însă contur , pe teritoriul României, mai precis, printre românii, care i-au primit cu brațele deschise și cu multă dragoste, pe toți cei care au reușit să fugă din calea războiului.
Proiecte speciale pentru refugiații din Ucraina, menite să îi susțină și să îi integreze social, pe durata șederii lor pe teritoriul României, au dezvoltat numeroase instituții, atât la nivel central cât și local, unul dintre ele fiind inițiat de către Inspectoratul școlar județean Bistrița Năsăud, sub titulatura : „De la copii pentru copii”.
Parte din acest proiect a fost și înființarea în cadrul Școlii gimnaziale nr 4 din Bistrița, a 2 clase, respectiv o clasă de preșcolari și una de nivel primar, în care s-au înscris un număr de 55 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani.
Aici, dragostea cadrelor voluntare implicate, dar și dăruirea de care dau dovadă, in relația directă cu toți copiii care frecventează cele 2 clase, a reușit să spargă bariera lingvistică, dar și să înlocuiască frica și tulburarea cauzată de război , copiilor, cu bucuria unui nou început, într-un cadru cât se poate de prietenos.
Și pentru că există speranță și bucurie, chiar și atunci când ești obligat să lași totul în urmă și să o iei de la 0, am surprins pentru voi, câteva cadre din timpul unei ore, atât alături de cei mici, coordonați de Adriana Popițan, educator voluntar, dar și printre cei din clasa primară, cu ajutorul Ginei Bontaș, profesor coordonator din cadrul proiectului „De la copii la copii”.