Medicii de familie nu mai acordă consultații și rețete online. Ministrul sănătății reacționează.
După ieșirea din starea de alertă, nu au fost ridicate doar restricțiile, ci și o serie dintre facilitățile pe care oamenii le aveau cu scopul de a-și rezolva problemele de sănătate, evitând mobilitatea. Revenirea la normalitate a adus cu ea și un aspect nou în ceea ce privesc consultațiile și rețelele emise de la distanță de către medicii de familie. Aceștia au anunțat că nu vor mai acorda rețete online și nici consultații la distanță.
Excepție fac rețetele lunare pentru pacienții cronici. Aceste derogări au fost valabile pe perioada pandemiei, însă cum starea de alertă a fost ridicată, au intrat în vigoare la data de 1 aprilie noile reguli. Anunțul a fost făcut de către Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
„Consultațiile la distanță, cunoscute în limbajul curent și ca online sau telemedicină, nu mai pot fi acordate începând cu data de 1 aprilie 2022, decât pentru afecțiuni cronice, limitate la o singură consultație la distanță și una în cabinet, pe parcursul unei luni calendaristice , anunță Federația.
Cu excepția urgențelor medico-chirurgicale, toate tipurile de servicii medicale din asistența medicală primară se acordă numai cu programare telefonică realizată cu minimum 24 ore înaintea acordării serviciului. Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie au precizat, că nimeni nu își dorește cozi la cabinetele de medicina familiei ori pacienți care să se îmbolnăvească așteptând cu orele pe holurile cabinetelor.
O altă facilitate care a expirat odată cu ridicarea stării de alertă în România constă în faptul că anumite medicamente pentru afecțiunile cronice nu mai pot fi prescrise de către medicul de familie, decât în baza scrisorilor medicale conforme, emise de medicii specialiști din cabinetele ambulatoriului de specialitate sau din spital.
Medicii de familie așteaptă în prezent soluții legale pentru ca aceste servicii la distanță să fie posibile în continuare.
Ministrul Sănătății profesorul Alexandru Rafila a spus că medicii îsi pot organiza activitatea, astfel încât, să-și poată consulta pacienții.
„(…)le-am oferit această posibilitate, și o sumă de bani, care să acopere acest serviciu și cred că ar fi foarte bine ca și medicii de familie să înțeleagă că efortul la care participăm cu toții este un efort în care trebuie să fim solidari unii cu alții, afirmă Ministrului Sănătății.
Alexandra Rafila a mai spus că este de părere că, încet-încet medicii de familie pot ajunge să facă aceleași lucruri la cabinet, cu pacienții, pe care le făceau și în 2019, înainte de pandemie.
