Electrocasnicele lăsate în priză consumă curent. Cum putem avea o factură anuală mai mică cu cel puțin 400 de lei
Electrocasnicele consumă chiar și atunci când sunt închise, dar cu toate acestea, obișnuim să le lăsăm în priză în permanență. Factura anuală ar putea fi mai mică cu aproximativ 420 de lei, dacă aparatura ar fi oprită de tot și folosită doar la nevoie.
Electrocasnicele consumă chiar și atunci când sunt închise, dar cu toate acestea, obișnuim să le lăsăm în priză în permanență. Factura anuală ar putea fi mai mică cu aproximativ 420 de lei, dacă aparatura ar fi oprită de tot și folosită doar la nevoie.
O analiză recentă a unei companii de electricitate arată ca aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționarii. Un simplu televizor consuma 190 kWh/an și se află în top zece consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care își doresc sa cumpere un televizor cu o diagonala mai mică de 100 cm sa aleagă unul din clasa energetică A. Televizoarele led consumă mai puțin decât cele de tip plasmă, iar laptopul sau tableta au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.
Levente Varvedo – specialist în energie regenerabilă:
În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30. Dacă ar fi să luam un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priza, folosim doar 2-3 ore pe zi, îl lăsăm în priza, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză.
Deși specialiștii recomandă această metodă de economisire, multora li se pare un efort prea mare. – Am cam multe de scos din priză. – De exemplu congelatorul nu am cum sa îl scot, pentru că este carne în el. – Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară. – Nu scot. Economie… am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur.
Levente Varvedo – specialist în energie regenerabilă: Da, există o economie. Aceste economii s-ar putea să ajungă la ordinul zecilor de lei pe an, acum deja rămâne la decizia fiecărei persoane dacă se ocupă de economiile astea. Dacă toată aparatura ar fi scoasă din priză atunci când nu este folosită, factura de curent ar putea fi cu peste 400 de lei mai mică pe an.