Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din fiecare an. În acest sens, creștinii o respectă cu strictețe pentru a întâmpina așa cum trebuie Învierea Domnului Iisus Hristos. În acest an, Învierea Domnului are loc pe data de 24 aprile.
Prin urmare Floriile vor pe data de 17 aprilie 2022. Potrivit calendarului creștin ortodox, în ziua de Florii se mânâncă pește, fiind sărbătoare cu cruce roșie.
Semnificația Floriilor
Sărbătoarea Floriilor mai este cunoscută în rândul creștinilor și sub numele de Intrarea Domnului în Ierusalim.
Duminica Floriilor este ziua în care creștinii își amintesc de momentul în care Domnul Iisus Hristos a ajuns în Ierusalim, călare pe mânzul asinei, iar în jurul său erau cei 12 apostoli.
În clipa în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii au venit într-un număr mare pentru a-l întâmpina pe cel care l-a înviat pe Lazăr din mormânt, una dintre cele mai mari minuni ale lumii. Oamenii care s-au adunat țineau în mână ramuri de măslin și finic și l-au recunoscut drept adevăratul Mântuitor.
Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide ultima săptămână pe pământ din viața lui Iisus. După Florii începe Săptămâna Patimilor când are loc Paștele sau minunea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Florii
Pe 17 aprilie 2022, credincioșii merg la biserică, unde participă la slujbă și duc ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite de preoți, iar ulterior credincioșii le duc acasă și le pun lângă o icoană. Potrivit tradiției, cei care au astfel de ramuri de salcie sunt feriți de rele și de boli pe tot parcursul anului.
Ramurile de salcie din ziua Floriilor reprezintă un simbol al biruinței vieții împotriva morții și amintesc de ramurile de măslin și finic cu care creștinii l-au întâmpinat Iisus Hristos când a intrat în Ierusalim.
În ziua de Florii, credincioșii nu au voie să se spele pe cap, fiindcă se spune vor albi mai devreme decât de obicei. Se spune că cei care au ținut post și s-au împărtășit în ziua de Florii vor avea de noroc, sănătate și vor fi feriți de rele.
În diferite zone din țară se coc anumite plăcinte care vor fi date de pomană celor săraci. Totodată, ziua de Florii indică cum va fi vremea de Paște.
Pe 17 aprilie este dezlegare la pește. Astfel, cei care care postesc pot consuma pește și produse din pește care sunt considerate aducătoare de noroc.