„Sunt câteva gânduri pe care le tot pritocesc de o vreme și ocazia aceasta cu ziua specială dedicată educației e una perfectă pentru a le și împărtăși.
Am să încep spunând că au dreptate unii când observă că sumele alocate educației sunt în mod incorect numite cheltuieli. Sunt de fapt investiții, și de la lansarea unui anumit program, al unui anumit președinte, m-am tot gândit cat de ușor și de simplu poate fi relansată povestea asta cu educația.
Nici nu e lucru atât de mare, să știți, iar perioada asta ce ne pune la încercare pe toți ar putea fi folosită pentru această reformă generală a educației, România educată, așa cum o numea președintele Iohannis.
Acum, o bucurie tot am, că am realizat că dacă e să anunțe guvernul vreo mărire de salarii, de pensii, de venituri, o mărire de ceva, aceea a salariilor profesorilor nu va fi niciodată criticată.
Asta înseamnă că societatea noastră încă e una care recunoaște rolul și meritele profesorimii naționale, astfel încât nu cunosc părinte sau bunic care să nu fie bucuros că profesorii primesc venituri mai mari atâta timp cat, îndreptățit, oricine să aibă pretenții de la această categorie profesională.
Una peste alta, n-ar trebui să fie greu de demonstrat cuiva, chiar unei țări întregi, că în profesorime stă mare parte din viitorul unei țări. De modul în care profesorii reușesc să transmită copiilor, adolescenților și ulterior studenților cunoștințele, atitudinile, valorile, depinde foarte mult modul în care viitoarea societate Națională va arăta!
Trecând însă vremea, preocupat de problemele pe care continentul european le înregistrează, le acumulează și e obligat să le managerieze, realizez un alt lucru important din care voi face obiectiv de carieră, mai ales politică, pentru că acolo e câmpul de dezbatere în care astfel de idei trebuie anunțate: profesorimea Europeană e cea care astăzi poate asigura viitorul continentului european, păstrând paralela dintre rolul profesorimii dintr-o țară și, iată, rolul profesorimii de pe un continent, o construcție suprastatală de nivelul Uniunii Europene.
În fapt, plecând de la o realitate mai mult sau mai puțin conștientizată, aceea că la baza unei construcții de un asemenea nivel stau obligatoriu câteva valori fundamentale, din care reies câteva principii fundamentale, care se transformă ulterior într-o legislație esențială, care la rândul ei de naștere unor comportamente specifice, va trebui cu toții să conștientizăm că aceste valori sunt cele creștine .
Creștinătatea e cea care adus Europa în situația de a putea realiza o construcție de o asemenea anvergură, atâta timp cat ea a fost cea care a încurajat gândirea, de aici apărând teoriile raționaliste, și de aici mai departe lucrurile sunt cunoscute, cu conceptele de eficiență, economicitate, productivitate, capitalism, dezvoltare și civilizație.
În atari condiții, păstrând și marja de corectitudine politică și socială necesară, vom spune cu tărie și deloc cu modestie: de atitudinile și asumarea față de aceste valori ale corpului profesoral European va depinde viitorul întregii construcții europene. Aceasta, mai ales în condițiile Înregistrării unor niveluri neașteptate, nebănuite de imigrație din țări cu culturi diferite.
De modul în care profesorimea va putea transmite și inculca nu religia în sine, ci valorile pe care creștinătatea le-a imprimat întregii dezvoltări și modernizări ale continentului european, va depinde posibilitatea acestuia de a-și continua drumul său înspre civilizație, bunăstare și libertate.
Căci dacă ne închipuim că drumul Uniunii Europene va fi unul lin pe termen mediu și lung, nu putem decât să greșim: n-a existat civilizație în istoria omenirii să nu-și atingă apogeul, întrebarea e ce se va alege după acel moment, iar dacă valori ca altruismul, bunătatea creștină, înțelegerea celuilalt, capacitatea de a respecta altă cultură se vor menține, viitorul acestui continent va fi unul onorabil. Dar nu fără aportul profesorimii europene..!”, a scris pe contul său de Facebook, fostul senator liberal, Dorin Dobra, în prezent cadru universitar al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.